Maria och Gustav väntade sitt första barn. När de i vecka 26, i sjunde månaden, var hos barnmorskan hördes inga hjärtljud. Paret skickades till Akademiska sjukhuset, där de efter undersökning fick veta att barnet dött i magen under vecka 24.
– Ett kaos utbröt. Vi var helt förstörda, men när dagarna efter förlossning kom började jag tänka på den gravidförsäkring jag tecknat med Trygg-Hansa. När jag väl fått ork att gå in på deras hemsida upptäckte jag att den gällde först från vecka 26!
Det skriver Maria i ett brev till UNT. Hon är för ledsen för att orka prata om det, men vill med sitt brev uppmärksamma andra på det flera veckor långa glappet som finns mellan å ena sidan flera försäkringsbolags villkor och å andra sidan lagens definition på när ett foster räknas som ett barn.
För två år sedan ändrades lagen, så att dödfödda numera räknas som barn från och med 22 fullgångna veckor i stället för som tidigare 28. Definitionen innebär att barnet ska få ett namn, anmälas till Skatteverket och begravas. Men flera av de försäkringsbolag som erbjuder gravidförsäkringar har inte sänkt sina gränser. De som i likhet med Maria och Gustav drabbas av att barnet dör i magen kan alltså komma att stå utan ersättning, trots tecknad gravidförsäkring.
– Det är tråkigt att i denna svåra stund inte få hjälp med den ekonomiska biten vad gäller begravningskostnader, skriver Maria.
Trygg-Hansa beklagar det som hänt Maria och Gustav, men säger att de inte varit med om ett liknande ärende förut. Att deras gravidförsäkring börjar gälla från vecka 26 grundar sig på att det är ungefär då som många för tidigt födda barn överlever en förlossning.
– Vi har inte upplevt att det finns ett behov av en lägre gräns, säger Anna Snell på Trygg-Hansa.
UNT: Och nu när ni vet att det finns ett behov?
– Vi ser hela tiden över våra försäkringar och analyserar det som händer. Det här ska vi naturligtvis titta över, men om det innebär att vi sänker gränsen kan jag inte säga än.
Det finns dock flera försäkringsbolag som anpassat sin gravidförsäkring efter lagändringen. Ett av dem är Skandia, som sänkte gränsen från vecka 26 till vecka 23 hösten 2009.
– För oss var det självklart att anpassa oss för att kunna hjälpa till ekonomiskt vid en begravning, säger Roy Löfgren som är produktansvarig på Skandia.
Gravidförsäkringar dök upp på marknaden för drygt tio år sedan, och har särskilt de senaste fem åren blivit vanliga. På Konsumenternas försäkringsbyrå har man uppmärksammat att olika gravidförsäkringar börjar gälla från olika graviditetsveckor.
– Det är något som vi upplyser konsumenter om. Försäkringsbolag får ha vilka inskränkningar de vill, men tyvärr känner konsumenterna inte alltid till dessa, säger Christina Meder, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå.
Enligt henne ska en gravidförsäkring ses som en tilläggsförsäkring, inte som ett måste. Hon vill varken rekommendera eller avråda gravida att teckna en sådan.
– Är man mycket orolig för att det exempelvis ska hända något allvarligt under förlossningen kan den vara en trygghet. Men en gravidförsäkring ger inte något omfattande skydd. Barnförsäkringen är mycket viktigare och mer omfattande, en sådan bör man teckna så snart barnet är fött.
FOTNOT: Maria och Gustav heter egentligen något annat.