Förrädiska isar i Uppland

Blötsnö och plusgrader ställer till det för skridskoåkare i Uppland. Sjöräddningssällskapet avråder från utflykter på norra Mälaren.

Alltid redo. Svävaren står uppställd i en släpvagn som står kopplad till en bil. På några minuter kan RS Uppsala snabbt åka iväg på ett larm.

Alltid redo. Svävaren står uppställd i en släpvagn som står kopplad till en bil. På några minuter kan RS Uppsala snabbt åka iväg på ett larm.

Foto: SVEN-OLOF AHLGREN

Uppsala2018-02-02 08:00

De senaste veckornas växlande väder med både plusgrader och snö gör att isar i Uppland inte är de bästa för en skridskotur. Nu krävs det flera dagar av minusgrader och klart väder för att isen ska kunna växa till sig och bli bärkraftig.

– Just nu är det faktiskt ganska osäkra isar, framförallt på norra Mälaren. Insjöar som Fjällnora och Valloxen har fortfarande ganska bra isar men ute på Ekoln är isen inget vidare, säger Christopher Carlbom, stationsansvarig på RS Uppsala.

Sjöräddningssällskapet RS Uppsala har sin hemvist vid Skarholmen och det är även där som deras räddningssvävare står posterad. Om de blir kallade till ett drunkningstillbud kan de snabbt ta farkosten ut på Ekoln. I samband med övningar brukar sällskapet även passa på att testa tjockleken på isen, senaste kontroll gjorde man i början av veckan.

– Vi var ute och kontrollerade isen från svävaren för några dagar sedan och då var den bara fyra centimeter tjock. Eftersom det har varit plusgrader är isen inget att gå på, man sjunker igenom direkt.

Under torsdagen har det fallit mellan fem och tio centimeter snö över stora delar av Uppland. Men även om det är minusgrader ute och snön faller kan mer snö faktiskt vara raka motsatsen till vad isarna behöver för att bli bäriga.

– Snön lägger sig som ett täcke på isen och isolerar. Det som krävs är klart och fint väder. Så fort det är mulet och snö så bäddas isen in och det blir inte tillräckligt kallt för att isen ska kunna växa till sig. Man brukar säga att isen växer med 2 millimeter i timmen om det är klart och kallt ute. Så fort man lägger på ett snötäcke och det är mulet växer isen bara med 0,2 millimeter i timmen. Det blir en väldig skillnad i tillfrysningen när det är snö på isen.

Om man går i tankarna att bege sig ut på en skridskotur rekommenderar Christopher Carlbom att man ser över vad man tar med sig ut. Minnesramsan KUS är en bra start, Kunskap, Utrustning, Sällskap.

– Är man intresserad av att åka skridskor eller funderar på isarna, ta kontakt med ett lokalt skridskosällskap. De har stenkoll på isarna. Vad gäller utrusning ska man definitivt ha med sig en ispik och isdubbarna ska alltid hänga runt halsen. Men man bör även ha en ryggsäck med sig. Det är flytvästen på vintern. Sen tycker jag att man gärna får ta med sig ett vattentätt fodral till telefonen, då kan man larma om olyckan är framme.

LÄS MER: Israpporten med de senaste uppdateringarna om isläget

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!