Förra UNT-medarbetaren: "Det är mycket känslor i omlopp"

Förra UNT-medarbetaren Katja Öberg är pressofficer vid den svenska styrkan i Afghanistan. Hon upplevde inte själv attentatet, men berättar om känslorna efteråt.

Tidigare UNT-medarbetaren Katja Öberg.

Tidigare UNT-medarbetaren Katja Öberg.

Foto: Eva Nevelius

Uppsala2005-11-27 11:11
UNT: Har du behövt känna dig rädd ­eller på din vakt före det här?
— Nej. Jag omges av otroligt professionell personal och de incidenter som har inträffat har hanterats bra. Jag blir stolt över att se hur duktig personalen är som är med mig här i Afghanistan. Det är klart att man påverkas och blir vaksam. Men rädsla är terrorismens främsta vapen och det kan vi inte ge vika för.
UNT: Hur känns det nu efteråt?
— Det är mycket känslor i omlopp och vi jobbar nästan dygnet runt. Fastän jag hela tiden varit medveten om risken kan man ald­rig förbereda sig på det som nu inträffat. Samtidigt som jag känner sorg känner jag ett ansvar och en delaktighet i uppbyggnaden av Afghanistan till ett säkert och demokratiskt samhälle.

UNT: Vilka faror finns för er?
- Om jag ser till Afghanistan ur ett generellt perspektiv så är det ett av de länder i världen där det finns mest minor och oexploderad ammunition. Landet har ju trots allt varit i krig i 25 år och det finns många rester som olika länder har lämnat efter sig. Men det hör ju till historien och har ingenting direkt med oss att göra.þf>
UNT: Har ni varit förberedda på att något sådant här kunde hända?
— Som jag sa, medvetna om risken har vi ju varit. Det måste man alltid ha i beaktande när det gäller utlands­tjänst. Men vi kan inte låta det påverka vår uppgift.
UNT: Hur är stämningen i gruppen?
— Den är så klart tryckt. Det man hade hoppats aldrig skulle hända har hänt. En av våra egna har drabbats och det var länge sedan Sverige förlorade personal i strid i utlandstjänst. Men vi har fått ett stort stöd av britterna, som gick igenom samma sak den 29 oktober. De som har behov av att prata får det stöd de behöver och vi talar om det som har hänt.
Vad har det här inneburit för dig och ditt uppdrag?
— För mig har det mest handlat om att få ett grepp omþf>vad som egentligen hände och försöka få ut det till vår personal och hem till Sverige, så att anhöriga och allmänhet får information.

UNT: Vad händer nu? Direkta följder av det inträffade?
— I morgon, söndag, håller vi en minnesceremoni följd av tysta minuter. I all sorg och med de reaktioner som följer måste vi finna en väg ut och vara professionella.
UNT: Har allt fungerat som det ska i den krissituation som uppstått?
— Ja. Bortsett från problem med samband och internkommunikation så har allt löpt på som det ska.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!