Vilka miljöföroreningar överlever filtren i reningsverken och når våra sjöar och vattendrag? Det var Daniel Malnes, doktorand på SLU, nyfiken att ta reda på. I en studie undersökte han 23 vattendrag och tre sjöar, däribland Ekoln i Mälaren och Fyrisån i Uppsala.
– Nu är rostskyddsmedel mer förekommande. På våren hittade vi högre halter av UV-filter från solskyddskräm i Fyrisån, säger Daniel Malnes.
Säsongsvariationer förekommer alltså. Årstiden spelar roll vilka kemikalier som når Fyrisån och Mälaren. Studien har gjorts 2019 – 2020. Data har studerats från fyra olika säsonger.
– Reningsverkens avloppsvatten blandas ut i vattendragen. De föroreningar som inte bryts ner stannar i sjöarna en längre tid. Att det verkligen är så här syns tydligt i provresultaten i mitt arbete, säger Daniel Malnes.
Att många miljöföroreningar överlever reningsverken beror på den teknik som används i dag, förklarar han. Vissa ämnen är både mobila och svåra att bryta ner.
– Detta är olyckligt. Dessa ämnen kan påverka ekosystemet i sjöar under en lång tid efter att de släppts ut.
Han tycker det är viktigt att känna till säsongsvariationerna för att veta hur man lägger upp ett optimalt provtagninsprogram, förklarar han.
– Annars finns risk att man missar koncentrationstoppar. Vid sådana är risken störst att det blir ohälsosamt för livet i vattnet.
Hur påverkar det här dricksvattnet?
– Mälaren är en viktig vattenresurs och de här ämnena kan också förekomma i dricksvattnet, men då i mycket låga halter.