Förodling ger en större chans att hinna få en bra skörd innan bladmöglet angriper.
Hemodlad kokt potatis med en klick smör på är svårslaget. Och det finns några enkla knep för att få en god skörd.
– Ett av mina bästa tips är att försöka få skörd så snabbt som möjligt på säsongen, säger Per Ahlström, lärare i ekologisk odling. Han odlar potatis varje år, både i norra och södra Sverige.
Varför är det så viktigt att få en tidig skörd? Jo, det har med potatisbladmögel att göra, knölarnas fiende nummer ett. Det slår till i mitten av sommaren och då är det bra om potatisen redan är färdigvuxen eftersom man måste ta bort blasten och tillväxten upphör.
Förodling är det bästa sättet att snabba på potatisens utveckling. Det är inte detsamma som att förgro, vilket många tipsar om, då man bara lägger potatisen ljust så att den bildar groddar.
– Groning tjänar man knappt någon tid alls på. Vill man få en riktig vinst så ska man förodla potatisen. Då skyndar man på processen tre till fyra veckor, säger Per Ahlström.
När man förodlar stoppar man ned knölarna till hälften i planteringsjord. Då bildar de blast uppåt och ett ordentligt rotsystem nedåt, så att de ser ut som plantor. Förodlingen påbörjas tre veckor innan utplantering. Välj helst en ljus plats som inte är för varm, som vid fönstret i ett garage eller trapphus. Håll också koll på fuktigheten så att det inte blir för torrt i krukorna.
Potatisplantorna kan grävas ned i landet när jordtemperaturen är runt 8 grader. Sätt dem på normalt djup, 12–15 centimeter. Avståndet mellan plantorna ska vara 30 centimeter och mellan raderna minst 60 centimeter, så att du kan kupa potatisen senare på säsongen. Det är bra att lägga fiberduk som skydd över potatisblasten om det finns risk för frostnätter. Ju längre söderut man bor desto viktigare är det att välja snabba sorter, de som kallas ”tidiga” eller ”medeltidiga”. Eftersom sommaren är senare i Norrland, kommer också bladmöglet dit senare.
– Amandine är min favoritsort bland de medeltidiga, den odlar jag alltid säger Per Ahlström. (TT)