Förnekar stöld av 500 böcker

När rättegången på tisdagen inleddes mot den 38-årige Uppsalabo som misstänks ha stulit minst 500 äldre bokvolymer från universitetsbibliotek i Uppsala för att sälja vidare till samlare världen över, hävdade han att han stulit betydligt färre böcker, än vad han står åtalad för.

Uppsala2009-03-11 08:08
En miljon kronor beräknas det sammanlagda försäljningsvärdet vara för de drygt 500 böcker från universitetsbiblioteken Carolina Rediviva och Karin Boye-biblioteket, som 38-åringen misstänks ha stulit under 2003 och 2004.

Åklagaren Chatrine Rudström berättad hur mannen först inventerade vilka böcker av värde som funnits i de öppna samlingarna och sedan bjöd ut böckerna till försäljning via en sajt på internet som saluför böcker från olika antikvariat.
- Han har i utbudslistan på sajten noggrant beskrivit bokens utseende och skick och lagt ut dem till försäljning. När han fått en köpare har han stulit boken från biblioteket och skickat den till respektive köpare, sa hon.
En stor del av böckerna som 38-åringen misstänks ha stulit har återlämnats till Uppsala universitet. Drygt volymer 250 som tillhör universitetsbiblioteken hittades i ett källarförråd hos 38-åringen. Ytterligare volymer återfanns bland böckerna i det antikvariat i Storbritannien som mannen sålde hösten 2003 och några har köpts tillbaka av samlare världen över.

I källarförrådet fanns även en säck med 150 utrivna boksidor med universitetsbibliotekens streckkod. En stämpel märkt Ex-Lib hittades också. På flera av de böcker som sålts har biblioteksstämpeln täckts över med just en Ex-Lib-stämpel, vilket skulle få köparen att tro att boken gallrats ur samlingarna.
Boksvindeln fick ett abrupt slut när mannen sommaren 2004 greps av polis på Karin Boye-biblioteket efter polisanmälningar från både en antikvariatsbokhandlare och en Uppsalaprofessor om de misstänkta stölderna. Brottsrubriceringen är grov stöld.
38-åringen medger att han stulit upp till 200 böcker.

Enligt försvarsadvokaten bedrev han onlinehandel med böcker där allra största delen ska ha varit lagligt införskaffade via internet och antikvariat. Hans affärsmetod ska ha varit att först annonsera ut böcker, för att sedan själv införskaffa dem när köpare anmälde intresse, i stället för att själv hålla lager.
- För att veta hur böckerna skulle se ut för att kunna beskriva dem gick han till biblioteket, då hade han inte i åtanke att stjäla böckerna, sa advokat Stefan Wallin.
När han senare inte klarade av att skaffa från någon volym, ska han ha handlat i desperation.
- Han föll till föga och stal de böcker han visste fanns. Det eskalerade sedan.

38-åringen säger sig ha ovetandes ha handlat med stulna böcker, då han köpt stora lådor med begagnade böcker där några kan ha varit stulna.
För att visa hur vanliga stulna biblioteksböcker är på marknaden hade Stefan Wallin med sig fyra böcker inköpta på antikvariat i Uppsala. Samtliga är stulna, då de fortfarande finns med i universitetsbibliotekens system.
- De här köpte jag en vanlig eftermiddag. Då förstår ni hur enkelt det är att skaffa fram även stora volymer av stulna böcker, sa han.
Rättegången pågår under sammanlagt åtta dagar, och beräknas avslutas den 27 mars. På torsdag ska rätten hålla syn på de båda biblioteken.
Fakta:

Flera bokstölder från Carolina Rediviva
En tidigare chef på Kungliga biblioteket (KB) i Stockholm greps 2004 och erkände stölder av värdefulla verk från bland andra KB och Carolina Rediviva. Mannen omkom senare i en explosion som ödelade hans lägenhet i Stockholm.
1997 stals en värdefull atlas från Carolina, en polsk medborgare dömdes tre år senare för stölden, men atlasen återfanns aldrig.
1995 stals de utställda delarna av Silverbibeln, men hittades senare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om