Fornborgen oftast en stenhög
Ordet fornborg låter ståtligt men det är egentligen ganska missvisande. Den som väntar sig en riktig borg med höga stenmurar, ungefär som Eketorp eller Gråborg på Öland, blir grymt besviken. Ölands knappt 20 fornborgar är nämligen rena undantag.
Det finns ungefär 150 fornborgar i Uppland. Många är utmärkta på det här sättet.
Foto: Hans E ericsson
Dessutom är Eketorp den enda fornborg i landet som har byggts upp för att visa dagens turister hur den kan ha sett ut en gång för länge sedan.
De flesta andra fornborgar är jättelika stenrösen på någon otillgänglig bergknalle, dit det är skitjobbigt att klättra upp.
Och väl uppe finns inte mycket att se. De kallmurade vallarna har rasat. Palissaderna, portarna och husen av trä har ruttnat ned eller bränts, och ny skog skymmer utsikten.
Missvisande ord
Ordet fornborg är missvisande av ett skäl till. Det finns 1 140 fornborgar i Sverige. Många har säkert varit försvarsanläggningar. Dit hör Broborg i närheten av Husby-Långhundra. Borgen ligger på krönet av en ås nära Stenby. Från denna strategiskt viktiga punkt var det möjligt att bevaka Långhundraleden, den forna sjöleden mellan Uppsala och Saltsjön.
Fornborgen på Sunnerstaåsen och Predikstolen i Hågadalen har säkert också haft bevaknings- eller försvarssyften vid viktiga vattenleder. Eftersom transporter till land var så besvärliga och tidsödande, hade vattenvägarna en helt annan strategisk betydelse än i dag.
Andra fornborgar kan ha byggts som gömställen i orostider. Två exempel på tillflyktsborgar kan vara Salsta fornborg på en hög bergknalle mitt i skogen sydost om Skyttorp och Västerby fornborg längs Salavägen, som bitvis är omgiven av nästan lodräta stup.
Båda bör ha varit mycket svåra att inta. Andra fornborgar kan ha byggts som befästa gårdar, som tecken på makt. Darsgärde nära Finsta i Roslagen kan vara ett sådant exempel. Svagare vallanläggningar kan ha byggts runt kult- eller samlingsplatser.
Ligger avsides
Att arkeologerna är så osäkra beror på att fornborgarna är dåligt undersökta. Många ligger på höga bergknallar och är sällan i vägen för motorvägsbyggen eller nya bostadsområden. Och att börja gräva i stenrösena ansågs länge meningslöst.
Samtidigt har vi nog deras oländiga lägen att tacka för att så många finns kvar. Det var för jobbigt att hämta sten som byggmaterial därifrån.
Genom att datera träkol med kol-14-metoden vet forskarna i dag att fornborgar byggdes under nästan 3 000 år, från bronsålder till yngre järnålder (1 800 f Kr—1 000 e Kr).
Sörmland har flest fornborgar, över 300. Uppland kommer tvåa med cirka 150.
Av de uppländska fornborgarna hör Broborg i närheten av Husby-Långhundra både till de mest sevärda och de mest undersökta. Och det har sina speciella skäl.
Förglasade fornborgar är sällsynta. I Broborg är nästan hela inre vallen förglasad och forskarna vet inte varför. Stenen, en mörk, finkornig bergart som heter amfibolit, har smält samman och det måste ha varit en rejäl brasa.
En teori är att förglasningen gjorts med avsikt för att vallen skulle bli starkare. En annan teori är att den uppkom när borgen brändes av en angripare för så där 1 240 år sedan. Frågan är om någon kommer att klara ut det här mysteriet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!