Förmögenhet i förråden

Vinylskivor, serviser, gamla skjortor, till och med adventsljusstakar - allt är till salu när torghandeln på Vaksala torg drar i gång en solig påskaftonsförmiddag. Och det finns stora pengar att hämta för den som rensar ut prylarna i förråden, visar en ny undersökning.

Lina Cajvert försöker sälja en del kläder från sin garderob. Här med Anette Kockum.

Lina Cajvert försöker sälja en del kläder från sin garderob. Här med Anette Kockum.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2009-04-12 10:01
På Vaksala torg har det varit en gryende aktivitet ända sedan småtimmarna, då de första handlarna kom för att lägga beslag på ett par kvadratmeter mark för dagens försäljning. Så har det sett ut på torget­ under många år, lika­dant varje lördag under ute­säsongen, så fort vädret tillåter. Allehanda krimskrams byter ägare för en blygsamma belopp, men de med god näsa för affärer kan också göra en del fina fynd. Det som köps för en spottstyver kan säljas senare samma dag för ett par hundra­lappar.

En stor del av prylarna har bara legat och samlat damm i förråden under många år. Men en färsk undersökning som gjorts på uppdrag av Blocket, Sveriges största köp- och säljmarknad, visar att man gör rätt i att gallra i garderober och garage och sälja pinalerna i stället. Genomsnittsvärdet på svenskarnas gamla tillhörigheter uppgår enligt studien till 21 399 kronor, vilket gott och väl räcker­ till exempelvis en Thailandsresa, enligt Blockets marknadschef Anna Björklund.
- Den där resan man drömmer om är kanske inte längre bort än de få steg man har till förrådet eller­ garaget. Andra män­niskor kan se stora värden i de prylar man själv tröttnat på, säger hon i ett uttalande.

Just påsken är den tid på året då svenskarna lägger ut flest annonser på Blockets webbsajt. På Vaksala­ torg bidrar inte minst den färgglatt pyntade påskbjörken, som ståtar majestätiskt mitt bland marknadsstånden, till påskstämningen. Men annars verkar helgfirandet snarare hålla en del människor borta från torghandeln.
- Det är mindre folk här i dag än vanligt, förmodligen för att det är påsk. Men ändå känner man igen många människor som kommer tillbaka hit varje helg, säger Jan Englund som varit en av de återkommande försäljarna under flera­ år.

Vid hans torgplats, liksom hos de flesta andras, är det stor varia­tion på prylarna. En handgjord modellbrandbil från ett okänt asiatiskt land är en av de lite finare sakerna. Ett stycke därifrån står Alexander Karlsson och hans flickvän Lina Cajvert, som håller på att flytta ihop och behöver rensa bland ägodelarna. De kom hit klockan fyra på morgonen.
- Jag är här för första, enda och sista gången, säger Lina Cajvert, medan hon försöker sälja av en del kläder från garderoben.

Torghandeln regleras genom ordningsföreskrifter hos kommunen. En torgvakt går runt och samlar in en obligatorisk avgift från försäljarna. Men annars är det upp till handlarna själva att diktera villkoren - här råder gatu­marknadens lagar med prisförhandlingar och prutande.
Populariteten hos köp- och säljsajter som Blocket och Tradera tyder­ på att företeelsen står sig stark. Att köpa begagnat är inte bara en ekonomiskt fördelaktig taktik.
- Att ta vara på gamla prylar och kläder är ju också klimatsmart. Sedan är det här ett väldigt socialt sätt att träffa folk, säger stammisen Peter Gustavsson, som har ett eget bord tillsammans med nykomlingarna Solmaz och Johan Vikström.
De har mycket prylar att sälja av än, och lär stå här under fler lördagar i vår. Kanske räcker det slut till den där drömresan?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om