Formen på könet går före storleken

Inte storleken, men däremot formen hos könsorganet spelar en avgörande roll för framgången när fröbaggehanar konkurrerar med varandra om vem som ska lyckas befrukta en fröbaggehona.

Ovanpå en böna parar sig en fröbaggehane med en fröbaggehona.

Ovanpå en böna parar sig en fröbaggehane med en fröbaggehona.

Foto: Göran Arnqvist

Uppsala2012-10-25 17:32

Det visar forskare vid Uppsala universitet och University of Cincinnati i en ny studie, som publiceras i den ledande biologitidskriften Current Biology.

Med hjälp av både mikrolaserteknik och genetiska försök förändrade forskarna utseendet på fröbaggehanars könsorgan. De kunde sedan kolla hur detta påverka hanarnas chanser att befrukta en fröbaggehona i konkurrens med andra hanar med annorlunda utseende på sina könsorgan.

På sätt kunde de visa att hanar med en viss form på könsorganet mycket oftare än andra hanar som också parat sig med honan lyckades befrukta henne.
– Vår studie ger alltså ett experimentellt belägg för att parningsorganets utseende påverkar hanarnas befruktningsframgång och därmed deras chanser att sprida sina gener. Detta stöder teorin att hanars konkurrens om att befrukta honor är en viktig evolutionär kraft hos de många djur där honorna parar sig med flera hanar, säger professor Göran Arnqvist vid Institutionen för ekologi och genetik, Uppsala universitet.

Forskarna tror till och med att utvecklingen av just hanens könsorgan direkt bidragit – och fortfarande bidrar – till uppkomsten av nya arter.
– Den enda påtagliga yttre skillnaden mellan många insektsarter är faktiskt utseendet på det hanliga könsorganet. Men även hos så gott som alla andra djurgrupper med inre befruktning skiljer sig just det manliga könsorganet markant mellan närstående arter, säger Göran Arnqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!