Förmåner ojämnt fördelade

Män gynnas och kvinnor lämnas bakom när skattepliktiga förmåner blir allt vanligare. Trots en explosiv ökning på över 50 procent de senaste sju åren är förmånerna fortfarande orättvist fördelade mellan könen.

Uppsala2008-04-14 00:01
Allt fler svenskar får nöja sig med en kopp kaffe i stället för subventionerad lunch. Sen 1990-talets början har antalet heltidsanställda svenskar med tillgång till gratis kaffe på arbetsplatsen fördubblats. Under samma period har antalet arbetsplatser som erbjuder subventionerad lunch halverats. Det visar en stor undersökning som LO gjort.

En av anledningarna att förmånerna utvecklats som de gjort är kostnaden; fikan är skattefri, men det är inte lunchen. En kopp kaffe och en frukt räknas in under skatteverkets regler för personalvårdsförmån, vilket gör dem skattefria. Subventionerade måltider är däremot skattepliktiga - vilket betyder högre avgifter för både arbetsgivaren och de anställda.
- Det finns säkert ett samband, säger Mats Larsson, utredare på LO.
Många företag, speciellt i branscher med hård konkurrens, håller sig bara med personalfriskvård. Mer exklusiva objekt som flotta firmabilar och fria semesterbostäder hittar man bara hos större företag.

Trots det har skattepliktiga förmåner sett en märkbar ökning de senaste åren. Enligt Skatteverket har värdet på rapporterade förmåner ökat från elva miljarder kronor år 2000 till 17 miljarder kronor år 2007. Lillemor Skyllbäck, skatteinformatör, har flera teorier om ökningen.
- Många har datorer de lånat av företaget. Sedan är det många företag som köpt nya bilar, förklarar hon.
Från och med inkomståret 2007 blev lånedatorer, så kallade "Hem-PC", skattepliktiga. Detta ledde till att många företag fick rapportera en stor mängd förmåner de inte gjort tidigare. Men även i kombination med ökande antal firmabilar är det inte nog för att förklara uppgången - det är tydligt att svenska arbetsplatser blivit allt mer förmånliga.

Men både datorer och bilar är förmåner som är nära kopplade till inkomst. Enligt LO:s undersökning har 34 procent av de med en månadslön på över 40 000 kronor tillgång till fri bil. Siffran för de med 16 000 eller mindre i månaden är bara tre procent.

Statistiken visar också fler obekväma sanningar utöver låginkomsttagares bristande tillgång till förmåner. Det finns också en tydlig diskriminering mot kvinnor på alla inkomstnivåer. Speciellt "stora" förmåner som bil och läkarvård är sällsynta för kvinnor - deras manliga medarbetare har tillgång till dem dubbelt så ofta. Till och med något så enkelt som gratis kaffe visar en tydlig klyfta mellan könen. Bland LO:s medlemmar har 58 procent av kvinnorna gratis kaffe på arbetsplatsen jämfört med 76 procent av männen.
- Det är ingen bra utveckling. Det finns många positiva aspekter i undersökningen, men detta är mycket dåligt, säger Mats Larsson.

Områdena där kvinnor drabbas värst är tillgång till bil och vinstandelar i företaget - två förmåner som är vanligast i mansdominerade sektorer som tillverknings- och byggnadsbranschen. I gengäld har kvinnor oftare tillgång till motionslokaler och subventionerad lunch, vilket kanske inte är någon större tröst.
- Vi jobbar med det här. Det måste bli ändring, säger Mats Larsson.

Men i slutänden vill svenska folket hellre ha flextid än förmåner. Enligt Länsförsäkringar är det hela 44 procent av tillfrågade som vill kunna påverka sina arbetstider - friskvård kommer på andra plats med blyga 17 procent. Efter det delar sig opinionen på vad som är viktigast mellan könen. Kvinnorna föredrar att ha städhjälp hemma, men männen vill ha en bil.
FAKTA
  • En förmån är ersättning från arbetsgivaren i annan form än kontanter. Det kan vara allt mellan gratis frukost och privat flygplan, även om det senare är ovanligt.
  • Förmåner regleras av elfte kapitlet i inkomstskattelagen och delas upp i skattefria och skattepliktiga typer. Grundregeln är att alla förmåner är skattepliktiga; skattefria förmåner måste vara specifikt reglerade.
  • Värdet på olika förmåner bestäms av Skatteverket, som jämför med det aktuella marknadsvärdet. Vissa saker, som datorer, värderas efter schablon för att underlätta för arbetsgivaren.
  • Den första förmånen som gjordes skattefri var personalfriskvård. I dag innefattar personalfriskvård bland annat fika, trivselutflykter, motion och kontorsmassage.
  • Andra skattefria förmåner är arbetskläder, redskap, personalrabatter och julgåvor.
    Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
    Läs mer om