Förlorade tvist om 252 miljoner – vattentaxan kan höjas

Uppsalaborna får betala notan för reningen av dricksvattnet från pfas, men Uppsala vatten kan komma att överklaga domen.

I Bäcklösa vattenverk i Uppsala har kolfilter insatallerats för att rena dricksvattnet från pfas-ämnen.

I Bäcklösa vattenverk i Uppsala har kolfilter insatallerats för att rena dricksvattnet från pfas-ämnen.

Foto: Adam Wrafter/UNT arkiv

Uppsala2021-10-18 16:45

– Domen är ett bakslag för Uppsala vatten men främst för Uppsalaborna som är med och betalar den här notan, och inte minst för miljön som tillåts fortsätta ta skada, säger Uppsala vattens vd Sigrid De Geyter i en första kommentar till måndagens dom.

Uppsala vatten förlorade tvisten med Försvarsmakten om kostnaderna för att rena dricksvattnet från pfas-ämnen.

Kommer ni att överklaga till nästa instans?

– Vi ska nu läsa domen i detalj och sedan ta ställning, men som jag bedömer läget efter en första snabb genomgång så är det inte alls osannolikt.

Uppsala vatten hade krävt 252 miljoner kronor av Förvarsmakten i skadestånd för bolagets – och därmed Uppsalabornas – kostnader att rena vattnet. Mark- och miljödomstolens majoritet underkänner kravet. Om domen står sig får Uppsalaborna själva betala för reningskostnaderna, hittills drygt 37 miljoner kronor plus en framtida bedömd prislapp på 4 miljoner per år i dagens kostnadsläge. 

Om domen fastställs får dessutom Uppsala vatten betala Försvarsmaktens rättegångskostnader på 8 miljoner kronor. Enligt Sigrid De Geyter har bolaget haft egna kostnader för tvisten och rättegången på 5 miljoner kronor. Även den notan lär hamna hos Uppsalaborna:

– Då påverkar det förbrukningsavgiften och det blir en reglering mot kollektivet, men jag vill egentligen inte spekulera om det eftersom det är lite för tidigt, säger Sigrid De Geyter.

Bolaget anser att spridningen av pfas från Ärna till dricksvattenbrunnarna i Stadsträdgården har haft en tydlig väg, en så kallad plym som till stor del tagits fram som en modell. Mark- och miljödomstolen anser inte att spridningsbilden är så tydlig som bolaget menar.

Har ni gjort en felbedömning av plymen?

– Nej det skulle jag inte säga. Jag känner till hur vi modellerat och räknat och dessutom underbyggt beräkningarna med en mängd observationer i fält. Sedan kan man alltid diskutera om det är tillräckligt eller inte. Uppenbarligen för den här första instansen var det inte tillräckligt, men jag tycker vi gjort allt vi kunnat för att belägga plymen, säger Sigrid De Geyter.

Från Försvarsmaktens sida välkomnas domen, men stabschef Jakob Gille vid Högkvarterets totalförsvarsavdelning betonar att frågan om pfas i dricksvatten och miljön kvarstår:

– Förekomsten av pfas är ett samhällsproblem som det kvarstår för hela samhället att adressera, säger han.

Domstolen ansåg i och för sig att Försvarsmakten bär ett ansvar för spridning av pfas till mark och grundvatten i Uppsala men majoriteten menar att det inte är tillräckligt för att kräva att myndigheten står för hela eller delar av saneringen av dricksvattnet. Jakob Gille säger att han inte är förvånad över slutsatsen:

– Det kommer nog alltid att finnas någon form av mix och vara väldigt svårt att urskilja en enskilt ansvarig.

Han pekar på att Försvarsmakten arbetar för att inventera de platser där pfas förekommit i verksamheten. Vidare pågår ett arbete för att byta ut pfas-haltigt brandskum mot andra typer av skum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!