"Förhoppningarna på förändring var naiva"

Antingen slås protesterna i Iran ner bryskt, eller så är snöbollningen i rullning.- Men då vet jag inte var det slutar. De som protesterar saknar egna alternativ till dagens system, säger Iranexperten Carina Jahani.

Uppsala2009-06-18 10:00
Efter revolutionen i Iran 1979 uppmanades landets familjer att sätta många barn till världen. Det är de barnkullarna som i dag gör uppror mot makten genom att gå ut på gator och torg. De medelålders är däremot rädda, deras revolution gick inte som tänkt och de oroar sig för att en ny revolution ska sluta ännu mer illa. Det säger Carina Jahani, professor i Iranistik vid Uppsala universitet.
- Den yngre generationen har vänt sig mot den tunga islamistiska propagandan. Missnöjet är enormt. Inför valet har det funnits vissa förhoppningar på förändring. Jag tycker nog att de varit lite naiva, alla kandidater kommer ur samma system och har godkänts av den religiösa makten, säger hon.

Problemet är, som hon ser det, att den yngre generationen inte har något eget alternativ till dagens system.
- Det vet inte vad de vill ha i stället. De tittar oerhört mycket åt väster och har via satellitkanalerna på tv fått en falsk bild av att de växer pengar på träd i väst. De vill göra revolution, men har inte någon politisk eller ideologisk förankring, säger Carina Jahani.
Hon ser två möjliga scenarier inför framtiden. En är att protesterna slås ned.
- Jag tror att makten kan gå hårt fram, kanske inte med massavrättningar men med massarresteringar.
Eller så har protesterna satt i gång en förändring.
- Snöbollen kan ha satts i rullning, men som sagt: det finns inga alternativ och motståndet är splittrat, säger Carina Jahani.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!