Förhandlaren om gisslandramat: "Fick bra kontakt"

En person togs som gisslan av en man som hade hotat att avfyra ett skjutvapen i Björklingetrakten under måndagskvällen. Mannen greps senare misstänkt för människorov och förberedelse till mord. En av gisslanförhandlarna berättar nu om sin kontakt med gärningsmannen.

En polisinsats pågick under måndagskvällen och natten mot tisdag i Björklingetrakten norr om Uppsala. En man greps och misstänks nu för brott.

En polisinsats pågick under måndagskvällen och natten mot tisdag i Björklingetrakten norr om Uppsala. En man greps och misstänks nu för brott.

Foto: Utryckning Uppsala

Uppsala2023-07-05 16:30

Förhandlaren berättar för UNT att kontakten skedde över telefon och pågick i drygt en och en halv timme. De jobbar alltid i par.

– Just den här gången var det jag som tog första kontakten. Vi fick bra kontakt. Det handlar om att lyssna på vad personen säger och uttrycker, men också vad den inte säger och lyssna mellan raderna. Röstläge, ton, det vi märker icke-verbalt utöver det personen säger.

Förhandlingen pågår sedan i drygt en och en halv timme, där de lägger på luren ibland. Den misstänkte gärningsmannen pratar också med sina anhöriga och vänner under tiden.

– Över tid bygger vi upp ett förtroende där han till slut litar på mig och kommer ut ur bostaden, säger gisslanförhandlaren och samordnaren för förhandlare i polisregion Mitt, som vill vara anonym.

undefined
Klockan hade passerat midnatt när polisen meddelade att mannen i 40-årsåldern gripits.

Polisen skiljer på gisslansituationer och gisslanoffersituationer. I händelsen i Björklingetrakten är det fråga om en offersituation. Förhandlaren beskriver hur de skiljer sig.

– Inga lösensummor eller krav. Inga krav överhuvudtaget egentligen den här gången, vilket är skillnaden mellan en vanlig gisslansituation och en gisslanoffersituation. I en vanlig gisslansituation är det fråga om att personen kräver något från polisen. I en offersituation står polisen snarare i vägen för det de vill åstadkomma, säger förhandlaren.

I offersituationer agerar gärningspersonen av känslomässiga skäl och hotet riktas mot offret. Det är ofta någon närstående som då utsätts.

– Nära vänner eller släktingar av olika slag, men det kan också vara arbetsgivare eller arbetstagare.

Förhandlaren berättar om hur det är grundläggande med aktivt lyssnande och empati. De har olika nycklar för att nå fram till gärningspersonen.

– Vi jobbar bland annat med jag-budskap och att försöka möta personen där den är. Vända ett irrationellt beteende till ett rationellt tankesätt. De är ofta i ett känslomässigt tillstånd där vippbrädan har tippat över.

– Jag-budskap innebär att jag försöker få fram att det är jag som är där och inte myndigheten. Få ner det på ett personligt plan för att nå fram till personen på ett så bra sätt som möjligt.

Förhandlaren uppskattar att de har 20-30 gisslansituationer om året i polisregion Mitt. Offersituationer likt denna är ovanliga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!