Uppsalaföretagare fälls i det stora knarkmålet

En företagsprofil i Uppsala fälls för penningtvätt efter att ha lagt ut 200 000 kronor åt en yrkeskriminell 29-åring. Även en krögare i Uppsala döms i målet.

Bilden är från en födelsedagsfest som den kriminelle 29-åringen, till höger, ordnade på en restaurang. En företagsprofil i Uppsala betalade notan på 14 000 kronor vilket bidrog till att han nu döms för penningtvätt.

Bilden är från en födelsedagsfest som den kriminelle 29-åringen, till höger, ordnade på en restaurang. En företagsprofil i Uppsala betalade notan på 14 000 kronor vilket bidrog till att han nu döms för penningtvätt.

Foto: Polisen

Uppsala2021-07-26 16:34

En företagsprofil i Uppsala är en av de 52 personer som under måndagen dömdes i en omfattande Uppsalabaserad härva med knark, vapen och sprängmedel.

Företagaren straffas för att ha hjälpt en yrkeskriminell 29-årig Uppsalabo att tvätta pengar. Bakgrunden är att 29-åringen enligt åklagarens misstankar haft tillgång till stora mängder kontanter som han tjänat på brott. Eftersom 29-åringen hade stora skulder hos Kronofogden riskerade han att bli av med sina pengar om han använde bankkonton. 

Företagsprofilen ska då, trots vetskap om mannens kriminella bakgrund, ha betalat några av 29-åringens utgifter. Det handlar bland annat om fem månadshyror för en lägenhet i Uppsala som 29-åringen hyrde för 19 000 kronor i månaden. Företagaren betalade även en skönhetsoperation för 32 000 kronor samt en födelsedagsfest för 14 000 kronor som den grovt kriminella mannen ordnade på en restaurang i Uppsala. Totalt handlar det om cirka 200 000 kronor.

Att stå för någons kostnader är i sig inte olagligt. Att Uppsalaföretagaren åtalades för penningtvätt hänger samman med att han i ett förhör med polisen berättade att han fått tillbaka pengar av 29-åringen för en del av sina utlägg. 29-åringen ska alltså ha överlämnat kontanter till företagsprofilen, något som även 29-åringen intygat. På så sätt ska 29-åringen ha fått hjälp att tvätta sina brottspengar, hävdade åklagaren.

Under rättegången tog dock företagaren tillbaka uppgiften om att han fått kontanter från 29-åringen. Han sa att han varit skärrad vid polisförhöret och därför kommit med falska erkännanden. Men tingsrätten menar att det är en efterhandskonstruktion och dömer företagaren till villkorlig dom och 12 500 kronor i böter.

I härvan åtalades även en man som driver en krog i Uppsala. Enligt åklagaren deltog krögaren i ett bedrägeri när en person lurades att betala 95 000 kronor för en falsk Rolexklocka. Den grovt kriminella 29-åringen ska ha genomfört själva bedrägeriet med klockan medan krögaren ska ha upplåtit sitt bankkonto så att bedrägeripengarna kunde sättas in där. Därefter ska krögaren ha överfört delar av beloppet till 29-åringen. Krögaren döms mot sitt nekande till villkorlig dom och 2 500 kronor i böter.

Till följd av domen planerar Uppsala kommun att inleda en utredning mot krögaren. Han riskerar då att serveringstillståndet dras in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!