Företagsjättar kan bli utkonkurrerade

De indiska och kinesiska företagsledarna Lakshmi Mittal, Ratan Tata och Zhang Ruimin är för många i dag helt okända. Men inom en tioårsperiod kan de ha tagit över stabila, västerländska företagsjättar som SSAB, Volkswagen och Electrolux.

Ivo Zander

Ivo Zander

Foto:

Uppsala2009-11-23 12:00
- De går in på marknader som vi helt har ignorerat med produkter som vi lämnat bakom oss. Där täljer de guld med täljkniv och bygger enorma styrkepositioner. Och de västerländska företagen låter det hända, säger Ivo Zander, Anders Wall-professor i entreprenörskap vid Företagsekonomiska institutionen vid Uppsala universitet.

I samband med årets Anders Wall-föreläsning, vars syfte är att inspirera studenter vid universiteten i Uppsala till att själva bli entreprenörer, kommer Ivo Zander att hålla en uppvärmningsföreläsning där han ger utblickar och troliga scenarier för vad som kommer att hända framöver.

Han säger att de verkliga entreprenörerna i dag finns i tillväxtmarknaderna i tredje världen.
- Inom tio år kommer de här snabbväxande företagen i tredje världen att ha mycket stora kassor. Då kan de börja köpa våra "stabila, säkra" företag som annars ser ut att ha klarat omställningen som globaliseringen medfört.

Ett exempel är Lakshmi Mittal. Han har köpt upp stålföretag som varit till salu i utvecklingsländer, för en billig penning. Därefter har han jobbat stenhårt med att effektivisera dem och agerat på spelplaner där traditionella stålproducenter inte varit intresserade.
- Storbolagen är inte vana vid att jobba på det här sättet. Det kräver ett helt annat sätt att tänka och en produktutveckling som är fokuserad på de speciella behoven för den här typen av marknader. De västerländska företagen har varit inriktade på globala produkter som ska vara likadana på alla marknader, säger Ivo Zander.

Ett annat exempel är Ratan Tata, som med sin mikrobil gjort stor succé i Indien. Redan när den lanserades fanns det 200 000 beställningar. Bara genom sina stora befolkningar genererar det gigantiska volymer om man lyckas på marknaderna i Indien och Kina.
- Här i väst säger vi bara att vi gör stora bilar. Vi har inte mentaliteten, och inte det upplägget på vår forskning.
Ett tecken i tiden kan vara kinesiska Geelys bud på Volvo Personvagnar. Och ett tydligt exempel på stelheten i de globala produkterna är att Apple inte lyckats alls lika bra när Iphone lanserades i Kina som under segertåget i Västvärlden.

- Omställningen är ganska stor. Det kräver ledarskap på annat sätt än det vi har nu med sitt fokus på kvartalsrapporter. Man måste ha modet att gå ut och säga att nu kör vi fullt järn på de här marknaderna och då acceptera att en sådan satsning gräver hål i kassan. Varje marknadsandel som förloras i dag kommer att vara svår att vinna tillbaka i framtiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om