Företaget som flyttade tillbaka ttill Uppsala
År 2002 försvann bioteknikbolaget Biacores huvudkontor till Schweiziska Neuchâtel. En kris och tre år senare återvänder ledningen till Uppsala. Nu måste nye vd:n Erik Walldén visa att bolaget fått ordning på ekonomin.
När Erik Walldén tog över som vd och koncernchef för Biacore i höstas var ett av hans första beslut att flytta tillbaka huvudkontoret från schweiziska Neuchâtel till Uppsala. I går gick flyttlasset.
Foto: Pelle Johansson
Där hade Biacore sitt huvudkontor fram till i tisdags. På onsdagen flyttade koncernchefen och ytterligare sju medarbetare tillbaka till den gamla adressen - Rapsgatan 7. Här finns också huvuddelen av bolagets forskning och utvecklingsavdelning, där nya analysinstrument för läkemedelsindustrin tas fram.
Nu kommer alltså ledningen närmare verksamheten. Och det är viktigt, menar Erik Walldén.
Missförstånd och resande
— För Biacore har uppdelningen inte varit en bra lösning. Det har lett till missförstånd och mycket extra resande, säger han.
Två flyttlass inom loppet av tre år har också kostat bolaget en hel del pengar. I höstas beräknades avvecklingskostnaderna för Schweizkontoret till omkring 14 miljoner kronor. Vad själva flytten kostat vill inte Erik Walldén gå in på, även om han tillstår att bolaget "förlorat energi" på det schweiziska äventyret.
— Det går inte att förneka att det blir en massa extra arbete som inte ledde till någonting i slutänden.
Brant utför från 2003
Avvecklingen ingick i ett större paket av åtgärder för att få ordning på Biacores ekonomi. Efter en lång period av tillväxt och god vinstutveckling bar det plötsligt brant utför för bolaget år 2003. Vinstvarningarna duggade tätt och fortsatte under 2004, som blev det första förluståret sedan 1993.
Förre vd:n Ulf Jönsson tvingades sluta och in kom i stället Erik Walldén, som tidigare varit vd på ett annat Uppsalabolag i bioteknikbranschen, Pyrosequencing.
Hans första uppgift blev att spara. 76 personer fick gå, varav 40 i Uppsala. Vid månadsskiftet mars-april hade bolaget 303 anställda, varav 31 var uppsagda.
Beskrivs som uppköpskandidat
Under det första kvartalet i år visade bolaget åter vinst.
— Vi har skurit i kostnadsmassan och nu syns det på resultatet. Vi hade en alldeles för omfattande forskning och utveckling men också administration, säger Erik Walldén.
UNT: Är det färdigsparat nu?
— Man kan aldrig sia om framtiden, men just nu har vi en organisation i balans.
Kanske är därmed de stora interna förändringarna över för den här gången. På ägarsidan kan det däremot hända desto mer.
I affärspressen beskrivs nämligen Biacore som en typisk uppköpskandidat. Största ägaren, läkemedelsjätten Pfizer, ärvde aktieposten i Biacore från Pharmacia och saknar strategiskt intresse för bolaget.
— De lägger inte så mycket energi på oss. Det är inget som bekymrar oss i vardagen, men det är klart att det är en lite speciell situation att ha en så stor ägare som inte ser det som ett huvudengagemang. Det skulle väl vara ganska bra om deras 40 procent kunde fördelas bland några som är mer aktiva, säger Erik Walldén.
Men några omedelbara förändringar på ägarsidan tycks inte vara på gång.
— Det kan jag inte säga. Det har väl förts diskussioner genom åren, men inget står för dörren just nu så vitt jag vet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!