Platsen är Vaksala Eke i de östra delarna av Uppsala. I det som en gång var ett tegelbruk och en av Uppsalas största industrier håller i dag batteriutvecklaren Altris till i några av lokalerna.
Företaget som grundades 2017 är en avknoppning från Uppsala universitet.
Bolagets affärsidé är att utveckla katodmaterialet Fennac som består av järn, kväve, natrium och kol som är en viktig och nödvändig komponent för att tillverka uppladdningsbara natriumjonbatterier.
Batterierna har fått mycket uppmärksamhet, både av branschexperter och batteritillverkare, då de anses vara ett miljövänligare alternativ än batterier som innehåller bristmetallerna litium och kobolt.
– Om man pratar om natriumjonbatterier så består de av råmaterial som finns tillgängligt överallt till skillnad från litium och kobolt som bara finns på vissa ställen runt om i världen. Det minskar de geopolitiska hindren och riskerna, menar Ronnie Mogensen, grundare och teknisk chef på Altris.
Företagets arbete gör att man nu får ta emot det ansedda Bona Postulata-priset för sitt hållbarhetsarbete. Bakom priset står universiteten i Uppsala, Uppsala kommun, företag och näringslivsorganisationer.
Företaget har i dag två anläggningar i Uppsala där man arbetar med utveckling av sin teknik av katodmaterial och produktion av battericeller. Man har även en anläggning i Sandviken där man ska tillverka Fennac.
I lokalen i Vaksala finns en sex meter lång coater - en maskin - där man tillverkar battericeller av Fennac. Cellerna sätts sedan samman i rätt antal till ett batteri. Batterierna användas framförallt till större enheter för lagring av el från till exempel vindkraftverk och solpaneler men de kan även kopplas till elnät.
– Man kan säga att vi är på väg att lämna uppstartsfasen där vi jobbat med att säkerställa att den teknik vi arbetar med för att ta fram vårt material fungerar. Nu går vi in i en uppskalningsfas av verksamheten för att vi ska kunna producera i ännu större omfattning, förklarar Björn Mårlid, företagets vd.
Företaget har fram till nu dragit in cirka 150 miljoner kronor i investeringskapital, bland annat från Northvolt som i dag äger 18 procent av företaget.
– Nu pågår ytterligare en investeringsrunda där vi tror att vi kommer att ta in ytterligare kvarts miljard kronor. Det är pengar som kommer användas till den fortsatte utvecklingen, säger Björn Mårlid.
I den satsningen ingår en ny forsknings- och produktionsanläggning på Rapsgatan i Fyrislund. Här har man tagit över 4 000 kvadratmeter lokalyta för att kunna möta en större efterfrågan.
– Pratar man maskinkapacitet kommer det att stå en likadan maskin på Rapsgatan som den vi har här i Vaksala. Fast den är 60 meter lång jämfört med den som är sex meter som står här. Så vi skalar upp med en faktor 100 om man jämför Vaksala med Rapsgatan, förklarar Ronnie Mogensen.
Han fortsätter att förklara tanken med expansionen.
– Tills vi har stabiliserat verksamheten i de nya lokalerna på Rapsgatan kommer vi att köra parallellt och behålla verksamheterna i Vaksala och på Kungsgatan. När allt rullar på så flyttar vi in all verksamhet på Rapsgatan. Vi ser en enorm fördel med att ha utvecklingen granne med produktionen där i framtiden. Vi kan då ha ett bra utbyte verksamhetsmässigt.
Företaget växer inte bara på ytan - även personellt ska man bli större.
I dag har företaget 46 anställda. Enligt Björn Mårlid kommer ytterligare ett tiotal att anställas i år. Till 2026 ska företaget ha runt 100 anställda.
Företaget letade under längre tid efter rätt lokaler för att kunna ta nästa steg med sin verksamhet.
– Det var i juni förra året som vi fick kännedom om lokalerna på Rapsgatan. Det är ett bilföretag som hållit till där tidigare, berättar Björn Mårlid.
När ni skulle ta nästa steg, var det givet att vara kvar i Uppsala då?
– I Uppsala finns mycket batterikunskap på universitetet liksom alla de avknoppningar av verksamhet från gamla Pharmacia. Det gör Uppsala och Fyrislund till ett fantastiskt ställe att vara på. Här kan vi vara en del av detta och ta del av den kunskapen, säger Björn Mårlid och fortsätter
– Som företag är vi väldigt beroende av god tillgång på el. Så när vi sökte efter nya lokaler var det en viktig parameter. I Fyrislund hittade vi rätt med det. Men vi hade även andra alternativ – bland annat i Eskilstuna.