En del uppmanar till fortsatt hemarbete, andra vill att kontoret åter blir basen. UNT har pratat med fyra privata arbetsgivare där många av de anställda arbetat hemifrån de senaste 18 månaderna och som nu påbörjar en successiv återgång till arbetsplatsen.
Konsultföretaget Bjerking har 420 anställda, varav hälften sitter i Uppsala. Under pandemin har cirka 85 procent av de anställda arbetat hemifrån. Ambitionen nu är att erbjuda större flexibilitet för medarbetarna.
– Mitt i pandemin gjorde vi en pulsmätning om hur stor del av tiden man önskar och tror att det fungerar att arbeta hemifrån. Resultatet blev i medeltal två dagar på distans och tre på kontoret. Vi har många olika verksamheter och varje enhet har fått diskutera hur de vill ha det utifrån arbetssätt och med tanke på risker och möjligheter, säger Anders Wärefors, vd på Bjerking och fortsätter:
– När vardagslivet fungerar smidigare går stressen ner. Och vissa arbetsuppgifter passar bättre att utföra i lugn och ro på hemmakontoret. Men vi ser också att det finns stora behov av att mötas fysiskt.
Han tror att företagskulturen är svår att upprätthålla när man inte träffas. Detsamma gäller samarbete, kunskapsöverföring, mentorskap och att ta emot nya medarbetare på ett bra sätt.
– Vi vill att våra medarbetare ska vilja komma till kontoret. Så kontoren blir jätteviktiga framöver.
Företaget flyttar under hösten till nya lokaler och 18 månaders hemarbete har påverkat utformningen.
– Till exempel gör vi fler smårum för teamsmöten, eftersom vi tror att antalet digitala möten kommer att öka rejält på bekostnad av resor mellan kontoren och vissa andra fysiska möten, säger Anders Wärefors.
Läkemedelsföretaget Cytiva, som med sina 1 600 anställda är Uppsalas största privata arbetsgivare, planerar däremot inte för en återgång till kontoret. Tvärtom. De har vuxit och får inte längre plats i nuvarande lokaler om alla är på arbetsplatsen samtidigt.
– Vi följer myndigheternas rekommendationer för successiv återgång. Men alla kan inte komma tillbaka samtidigt på grund av den platsbrist som följer av att vi är 400 fler nu än när pandemin började. Vi är också försiktiga med tanke på smittrisk. Vi rekommenderar därför medarbetarna att fortsätta arbeta hemifrån i överenskommelse med chef, svarar Cecilia Sjöstedt, vd för Cytiva i Uppsala, via mail.
Vilket ansvar tar ni för arbetsmiljön i hemmet?
– Till exempel transporterar vi hem höj- och sänkbara bord, kontorsstol eller datorskärm. Vi kommer framöver att inkludera hemmakontor i vårt systematiska arbetsmiljöarbete i samverkan med skyddsombud, fack och företagshälsa.
Viva Media är en digital marknadsföringsbyrå där drygt 40 av 80 anställda sitter i Uppsala. De har en tagit fram en ny plan för hemarbete.
– Vårt önskemål är att medarbetarna är på plats tre dagar i veckan och får jobba hemma två dagar i veckan. Vi sätter ramverket och sen fyller medarbetarna i efter hur det passar dem, säger HR-chef Nathalie Bishop.
De anställda är indelade i team och varje team väljer en dag som alla är på kontoret samtidigt.
– Vi behöver hålla kvar vår kultur och det är svårt på distans. Att många medarbetare vill tillbaka har varit tydligt. Samtidigt har vi pratat om det positiva med att sitta hemma.
Ni har arbetsmiljöansvar oavsett varifrån personen jobbar. Hur löser ni det när hemarbete blir permanent?
– Varje team har en teambyggare med uppdrag att fånga upp om någon inte mår bra psykosocialt. Kring frågor om ergonomi har vi en försäkring där det ingår hjälp med de frågorna. Men det finns bara en arbetsplatsutrustning. Sen får medarbetaren välja var den eller delar av den behövs mest, säger Nathalie Bishop.
Viktor Wadelius är regionchef på arkitekt- och teknikkonsultbyrån PE Teknik & Arkitektur, med omkring 50 anställda i Uppsala. De planerar att vara på kontoret som utgångspunkt i framtiden.
– Orsaken är att verksamheten görs i team. Vi ser inte heller att man utvecklas lika mycket när alla jobbar hemifrån.
Han lyfter också, likt Bjerking, svårigheterna med stöttning och kunskapsöverlämning på distans. Men företaget tar med lärdomarna från att jobba hemifrån och att hålla möten digitalt.
– Frågan om att kunna jobba hemifrån vissa dagar och vissa tider kommer nog att komma oftare nu, även om vi hade den möjligheten redan före pandemin.