Företagen i c-län söker för lite EU-stöd

Företagen i Uppsala län söker för lite EU-stöd. I dag finns 95 miljoner kronor kvar av Växtkraft Mål 3-pengarna. Hittills är det främst kvinnor som utnyttjat möjligheten till kompetensutveckling.

Uppsala2005-05-20 00:00
Totalt har Uppsala län tilldelats cirka 322 miljoner kronor ur EU:s socialfond Växtkraft Mål 3. Programmet startades år 2000 och avslutas under nästa år. Men fortfarande återstår 95 miljoner kronor att dela ut, nästan en tredjedel av medlen. Av dem är 67 miljoner öronmärkta för kompetensanalyser och kompetensutveckling inom privata och offentliga företag.
— Ska vi kunna utnyttja alla medel innan tiden går ut så måste vi har in fler ansökningar. Det här är en möjlighet att förbättra konkurrenskraften inför framtiden, säger Helene Molund vid ESF-kontoret i Uppsala som hanterar pengarna.
Av de företag som hittills fått pengar är sjuttio procent verksamma inom privata sektorn.

Svårt nå småföretag
— De som vi har haft svårast att nå är de små företagen. Kanske tycker de att det är för krångligt eller så tar de sig inte tid. Alla känner heller inte till oss. Kommunerna har varit bra på att söka. Landstinget lite sämre, säger Helene Molund. som nu är ute på en turné i länet för att informera stödet.
Hittills har 142 miljoner delats ut till 1300 arbetsplatser. Av de 23 000 anställda som fått kompetensutveckling är de flesta kvinnor, 59 procent. Det beror sannolikt på att det arbetar så mycket kvinnor inom offentlig sektor.

Gävleborg bäst
Totalt i landet förfogar Mål 3 över 9,2 miljarder kronor. Det län som varit bäst på att ta vara på pengarna är Gävleborg. Enligt Per Holmander vid ESF-rådet i Stockholm ligger i Uppsala län i mitten. Sämst att söka pengar är Södermanlands län. Helene Molund hoppas att fler företag ska "vakna upp" och söka pengar nu.
— När det här programmet tar slut är det inte säkert att vi får lika mycket resurser. De nya EU-medlemmarna i öst har mycket större behov än vi så nästa program kan se helt annorlunda ut, säger hon.

FAKTA


Växtkraft Mål 3 har fyra så kallade insatsområden.
Förutom företag och offentliga arbetsgivare stöds arbetslösa och långtidssjukskrivna, projekt för mångfald, integration och jämställdhet och ideella föreningar. Till i dag har 83 miljoner gått till arbetssökande och särskilda jämställdhetsprojekt - 2171 personer har deltagit varav 57 procent kvinnor. Tre miljoner har gått till 47 projekt för lokal utveckling. Här är männen i majoritet, 55 procent.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!