Företagen börjar ta socialt ansvar

Socialt ansvarstagande heter den nya trenden bland Upplands företagare. Av de 20 största företagen i Uppland har 18 antagit en frivillig policy för ökat socialt ansvarstagande. CSR, Corporate Social Responsibility, har slagit igenom stort i Sverige de senaste åren.

Foto: Emilio Moranetti/AP Photo

Uppsala2007-07-20 23:00
CSR (socialt ansvarstagande för företag) är den nya stora företagstrenden i Uppland. UNT har gått igenom årsredovisningar för de 20 största företagen i regionen och i 18 av dem återfinns policier som rör socialt ansvarstagande. Trenden är inte unik för Uppland, liknande program finns i de flesta mellanstora och stora svenska företag. För bara tio år sedan var andelen företag med en CSR-policy försvinnande liten.
- Det har gått väldigt snabbt de senaste åren. Vi ser att det är väldigt många företag som väljer att anta policys som rör socialt ansvarstagande, berättar Marianne Bogle, projektansvarig på CSR Sweden.

Flera undersökningar visar att satsning på socialt ansvarstagande också kan vara lönsamt för företagen. Konsumenterna har blivit vaksammare och väljer hellre produkter som är skonsamma mot miljön - och väljer bort produkter som är tillverkade med tveksamma metoder. Men det finns också undersökningar som pekar åt motsatt håll: etik och miljö kostar faktiskt pengar för företagen.
Ett tidens tecken är att när Percy Barnevik i slutet av juni blir intervjuad i Veckans affärer handlar intervjun inte om hans styrelseuppdrag i General Motors, eller den hutlöst stora pensionsersättningen han fick från ABB. I stället är det hans engagemang i indiska hjälporganisationen Hand-in-hand som står i fokus. Barnevik har stoppat in 35 miljoner kronor i verksamheten.

När fan blir gammal
blir han filantrop, menar skeptikerna, som också är övertygade om att företagens nyuppvaknade etikintresse är ett spel för gallerierna. Men flera forskare anser att CSR har fått positiva effekter.
Bland vänsterbloggare beskrivs CSR som en sorts "Kriminellas revansch i samhället". Bland de företag som har satsat på CSR finns nämligen en överrepresentation av företag som fått kritik för bristande socialt ansvar.
Shell och Nestlé har gått i bräschen för CSR. Shell fick i början av 90-talet hård kritik för sitt samarbete med militärregimen i Nigeria. Nestlé fick utstå kritik för försäljningen av bröstmjölksersättning i u-länder. Svenska H&M som fått kritik för att utnyttja barnarbetare har jobbat mycket med att säkra en etiskt försvarbar produktion.

Etikfrågorna är komplicerade. Ett företag som är mycket verksamt inom CSR är japanska Toyota. Samtidigt är företaget svartlistat av Sjunde AP-fonden, på grund av anti-facklig verksamhet hos ett dotterbolag på Filippinerna.
Någon definition av vilka områden som omfattas av CSR finns inte. Företagen själva utstakar reglerna, som därför kan innefatta allt från att ta hand om de anställda till att motverka korruption.
- Företag som verkar i kritiserade branscher, till exempel klädindustrin, gruvindustrin och oljeindustrin, har kommit ganska långt i CSR-arbetet, säger Karolina Windell, ek doktor vid Uppsala universitet, som har forskat om CSR i klädbranschen.
- CSR uppkom ur antiglobaliseringsrörelsen för tio år sedan. Företagen har insett att de har mycket att vinna på att ta ett socialt ansvar, kanske också för att undvika en tvingande lagstiftning, säger Karolina Windell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om