Företagare vill ha färre regler om arbetsrätt
Nästan varannan företagare i Uppsala anger arbetsrättsreglerna som det viktigaste hindret för fler jobb. Kritiken är därför stark mot regeringens förslag om rätt till heltid och tryggare anställningsformer.
Ett annat regeringsförslag, i en ny proposition, är att stärka anställningsskyddet för visstidsanställda och föräldralediga. Förändringarna i Las föreslås gälla från 1 juli 2007.
Förslagen går stick i stäv med företagens önskan, säger Inga-Kari Fryklund, regionchef Svenskt näringsliv.
Svårare att anställa
— De gör det svårare att anställa. Deltids-, säsongs- eller arbetstoppsanställningar försvåras eller omöjliggörs. Företagen vill i stället ha mer flexibla regler, säger hon.
I en lokal undersökning av Svenskt näringsliv svarar 223 företagare i Uppland på frågan om vilken förändring som är den enskilt viktigaste för att kunna anställa fler i företaget.
I Uppsala kommun svarade 44 procent att mer flexibla regler vid anställning och uppsägning vore den viktigaste förändringen, klart mer än de 27 procent som anser att lägre skatt på arbete är viktigast.
Lägre skatter är annars det vanligaste svaret i landet, liksom i Tierp, Knivsta, Håbo och Älvkarleby. I Enköping (41 procent), Östhammar (36 procent) och Norrtälje (28 procent) tycker man liksom i Uppsala att flexibla regler är viktigast.
Högre murar
Förklaringen till de höga siffrorna i Uppsala kan vara att de olika anställningsformerna ger studenter och de många arbetslösa ungdomarna en chans att få in en fot på arbetsmarknaden, tror Inga-Kari Fryklund.
— Ännu mer regler gör murarna än högre för dem utanför. Den totala bilden gör att arbetsgivarna tvekar att nyanställa.
Svenskt näringsliv har också samlat in synpunkter på utredningen Stärkt rätt till heltidsanställning från de uppländska företagarna. Så här säger några om förslaget:
"Antalet anställda skulle behöva gå ned", "sämre arbetsförhållanden och arbetstider", "skulle få överväga att lägga ned verksamheten på grund av för höga personalkostnader", "försöker i möjligaste mån parera expansion med egen arbetsinsats", "sämre flexibilitet och service till kunder, färre anställda".
Många recenserar också förslagen med sådant som "dum idé" eller "dumheter".
FAKTA
Förslaget om stärkt rätt till heltid innebär att den deltidsanställde ges rätt till heltid om man jobbat i minst tre år på samma ställe. Undantag gäller företag med färre än tio anställda.
Arbetsgivaren kan ha en sjundedel av arbetsstyrkan deltidsanställd utan att ange skäl till detta. Enligt förslag ska heltid vara normen men undantag kan också beviljas om verksamheten kräver en viss form av bemanning.
Förslaget till förändringar i Las innebär att en person bara kan vara visstidsanställd i 14 månader under en femårsperiod, sedan övergår anställningen till att bli fast. För vikariat gäller 36 månader inom en femårsperiod.
Företräde till nyanställning har man redan efter sex månader, i stället för tolv som i dag.
Flera anställningsformer, praktik-, ferie- och säsongsanställning, anställning inför arbetsanhopning, inför värnplikt och överenskommen visstidsanställning, försvinner.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!