Företagare upptaxerade

Flera företagare i Uppsala län har enligt Skatteverket undgått skatt genom att slussa vinstmedel från egna bolag till nystartade utländska företag som de sedan lånat pengar av.

Skatteverket i Uppsala.

Skatteverket i Uppsala.

Foto: Anna Möller

Uppsala2010-04-23 11:03

I tre nyligen avgjorda fall i förvaltningsrätten i Uppsala har företagare upptaxerats med flera miljoner kronor. Upplägget med att ta lån ur egna utlandsregistrerade företag har spritt sig bland företagare i Uppsala län. Men nu sätter Skatteverket stopp för metoden.
Ägarna till ett Uppsalaföretag inom databranschen blir upptaxerade med 5,6 miljoner kronor. Kort efter att företaget bildades 2002 såldes aktierna i företaget till ett Luxemburgbaserat bolag som också ägdes av de två företagarna, en 45-årig vd och en 49-årig styrelseledamot.

Genom en sinnrik skatteplanering har männen, enligt Skatteverket, undgått såväl inkomstskatt som kapitalvinstskatt. Männen har utnyttjat det faktum att det i Luxemburg är lagligt att ta lån ur eget bolag, något som är förbjudet i Sverige.
Vinster i dataföretaget har efter att ha blivit beskattade med svensk bolagsskatt delats ut till moderbolaget i Luxemburg. I stället för att ge utdelningar till ägarna har pengar lånats ut till de två männen, som därmed enligt Skatteverket har sluppit betala skatt på vad myndigheten betraktar som skattepliktig inkomst.
Lånen som hade förmånlig ränta amorterades aldrig och männen betalade räntan genom att ta nya lån i bolaget. Myndigheten anser därför att det handlade om lån som man aldrig haft som avsikt att betala tillbaka. Lånen betalades inte tillbaka förrän efter att Skatteverket inledde sin revision.
Förvaltningsrätten i Uppsala har avslagit männens överklaganden av Skatteverkets beslut.
Rätten skriver i domen att det står klart att det inte har varit fråga om lån utan att den verkliga innebörden har varit att "tillgodoföra männen utdelningar från bolaget".
Vd:n för dataföretaget säger till UNT att han är förvånad över domen:
- Jag kommer att överklaga. Arrangemanget var tillåtet enligt dåvarande regler. Syftet med upplägget var att placera pengar, precis som i en pensionsfond. Jag valde också att ta mitt bolån genom företaget i stället för att ta ett lån av till exempel SBAB, säger vd:n.

Ni lät bli att amortera och betala ränta på lånen i strid med avtalet ni hade med bolaget, hur förklarar du det?
- Villkoren kan ändras från tid till annan, precis som för vanliga bostadslån. Att vi valde att förlänga lånen och vänta med amorteringar var alltså inte nödvändigtvis i strid med avtalet. Jag har nu betalat tillbaka lånet. Det var förstås avsikten hela tiden att lånet skulle återbetalas. Det var moderbolaget som erbjöd oss det här lånet och bolaget är en egen juridisk person, vi kan inte bryta ett sådant avtal.
När du säger att det var Luxemburgbolaget som erbjöd er lånet - du menar att det var ni själva som erbjöd er lånet eftersom ni driver bolaget?
- Ja, så kanske man kan se det. Många har ju både pensionssparande och bostadslån. Jag har kunnat låna av mitt eget pensionssparande utan att blanda in banker och därmed minskat kostnaderna för bostadslånet.

Männen påförs också ett skattetillägg om 40 procent av skatten som belöper på de upptaxerade beloppen.
Patrik Hild, skattejurist på Grant Thornton, anser att Skatteverkets beslut och förvaltningsrättens dom är kontroversiella eftersom man underkänner ett annat lands rättsordning bara för att den skattskyldige bor i Sverige.
- Man kan därför på sätt och vis hävda att beslutet strider mot EG-rätten. Följden av upptaxeringen och skattetillägget är att den totala skattekonsekvensen för företagarna när de ska ta ut pengarna är 95 procent av beloppet eftersom de vid uttaget måste betala kupongskatt om 15 procent i Luxemburg. Det är inte rimligt, säger Patrik Hild.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om