Hon anser att Knivsta kommun måste påverka missnöjet i grunden genom en bättre kommunikation, samt informera om vilka regler som gäller vid upphandlingar för att undvika misssförstånd.
— Annars är det svårt för kommunen att få bra betyg på företagsklimatet, säger Anna-Lena Holmström.
Håkan Rudérus är grafisk formgivare och egen företagare i Knivsta. Han bekräftar företagens bild av att kommunen inte i tillräcklig hög grad söker efter lokala producenter när tjänster handlas upp.
- Det har jag själv upplevt, och även hört andra med samma erfarenheter. Känsla är att företag inte får veta när något är på gång.
Lokal kompetens
Även Erik Gustavsson, marknadschef på återvinningsföretaget Re Agro, med huvudkontor i Vassunda, bekräftar bilden av att kommunen bättre kan ta till vara på lokal kompetens.
— I samband med återvinningsstationen skulle byggas var vi i kontakt med kommunen och ansvarig tjänsteman och framförde vårt intresse att vara med i anbudsgivningen om skötseln, säger Erik Gustavsson.
Han minns ett positivt bemötande och en bekräftelse på att kommunen skulle ha företaget i åtanke. Men något anbudsunderlag såg företaget aldrig till.
Nu dröjer det tre år innan skötseln av återvinningscentralen ska omförhandlas, lika med en ny chans att tävla om uppdraget.
Mer annonsering
Håkan Rudérus säger att Knivsta kommun borde kunna utnyttja det lokala företagsregister som finns, eller använda utrymme på hemsidan till att informera om aktuella upphandlingar. Även mer annonsering efterlyser han.
Göran Nilsson (m) är ordförande i kommunstyrelsen och själv egen företagare:
— Det här måste vi rätta till. Kommunen tjänar på att fler är med och tävlar när vi gör upphandlingar, säger Göran Nilsson som också vill verka för att dela upp entreprenader i mindre delar för att öppna för fler anbudsgivare.
LÅNG ÖNSKELISTA
Företagarföreningen i Knivsta har en lång önskelista:
FAKTA
Svenskt näringslivs rankning av företagsklimatet i UNT:s spridningsområde 2005:
Kommun Plats (Förändring)
Sigtuna 15 (16)
Håbo 21 (8)
Enköping 80 (-28)
Knivsta 148 (23)
Tierp 167 (0)
Uppsala 195 (9)
Norrtälje 196 (-38)
Älvkarleby 230 (36)
Östhammar 268 (-14)
Fotnot: Placeringarna bygger på enkätsvar från det lokala näringslivet. I Knivsta skickades frågor ut till 200 företag, 62 procent inkom med svar.
Första kolumnen talar om kommunens placering i landet, den andra redovisar placeringsförändringen jämfört med året innan.