Företagare blev miljonärer på flyktingbarn

Flera bolag som tar emot ensamkommande unga flyktingar har gjort mycket stora vinster. Ägarna till Uppsalabaserade Utslussen vård AB har tagit ut 41 miljoner i aktieutdelning på tre år.

18 augusti 2016 rapporterade UNT om stora vinster bland företag i Uppsala som tog hand om ensamkommande. Samtidigt drogs socialtjänstens barn- och ungdomsvård med stora underskott.

18 augusti 2016 rapporterade UNT om stora vinster bland företag i Uppsala som tog hand om ensamkommande. Samtidigt drogs socialtjänstens barn- och ungdomsvård med stora underskott.

Foto:

Uppsala2018-02-10 07:00

2015 sökte sig 35 000 unga ensamkommande asylsökande till Sverige. Till Uppsala kom cirka 1 400 unga under 19 år och i kommunen uppstod en närmast kaotisk situation i arbetet med att hitta boenden åt alla.

Staten betalade i normalfallet ut 700 000 kronor per ensamkommande och år i ersättning för mat, boende med mera. Den kaka som fanns att dela på uppgick till 26 miljarder kronor under 2016 vilket motsvarar årskostnaden för barnbidragen åt landets 1,9 miljoner barn.

Snabbt dök det upp en mängd företag som erbjöd sig att ta hand om de nyanlända ungdomarna.

Företagen öppnade mängder av hvb, hem för vård eller boende och rekryterade familjehem där man placerade ensamkommande mot ersättning. Kommunerna var desperata vilket gjorde att det blev leverantörernas marknad och många såg till att ta bra betalt.

– Priserna nådde ibland förfärligt höga nivåer, konstaterar Ove Ledin på Sveriges kommuner och landsting.

Hur mycket pengar har då företagen tjänat? UNT har granskat företag som arbetat bland annat med ensamkommande och som har koppling till Uppsala.

Ett av de mer vinstrika företagen är Utslussen vård AB med säte i Uppsala. 2015-2017 hade företaget intäkter på totalt 107 miljoner från olika uppdragsgivare varav 1,5 miljoner kronor från Uppsala kommun. Under treårsperioden har aktieägarna kunnat lyfta utdelningar på 41 miljoner.

Nästan fyra av tio kronor som kom in i Utslussen vård omvandlades till vinst. Siffrorna i årsredovisningen pekar på att förklaringen är låga personalkostnader.

När UNT ringer Fabian Afshin Lindesjö som driver bolaget för att fråga om det går att hålla god kvalitet med så stora vinstuttag lägger han på och besvarar inte heller frågor via mejl.

Ett annat företag som Uppsala kommun anlitat för vård av ensamkommande unga är We care Uppland som under 2016 mottog 14 miljoner för uppdraget.

Det året hade företaget intäkter på 50 miljoner varav 21 miljoner blev vinst. Vinstmarginalen var 43 procent vilket kan jämföras med de 7 procent som är snittet för landets samtliga företag.

UNT har utan framgång sökt We care Upplands vd Mazkin Malla. Han är även styrelseordförande för Droskan hvb som fakturerat Uppsala kommun 8 miljoner på två år. Vinstmarginal för Droskan hvb: 44 procent.

Adakta Stöd & omsorg AB (tidigare Abraso AB) har under 2015 och 2016 mottagit 21 miljoner av kommunen för vård av ensamkommande. Under dessa två år hade företaget intäkter på totalt 105 miljoner varav 42 miljoner kronor blev vinst.

– De ensamkommande får allt de behöver av oss och vi uppfyller avtalen med kommunen, säger Adaktas ägare Rebecca Garcia.

2017 utsågs Nina Familjestöd AB till årets gasellföretag i Uppsala län för att omsättningen ökat så snabbt. Uppsala kommun är en av kunderna som bidragit till den ökade omsättningen.

Företaget gjorde 18 miljoner i vinst 2016 och vinstmarginalen blev 29 procent.

Nina Familjestöds vd Navid Khaledi skriver i ett mejl till UNT att en bidragande orsak till den höga vinsten är att företaget var väletablerat när det uppstod ett behov av familjehem för ensamkommande. Därmed kunde man snabbt placera många ungdomar.

På frågan om det inte vore bättre att lägga mer pengar på kvalitet istället för vinstuttag svarar Navid Khaledi att företaget följt uppdragen från kommunerna. Kvalitetshöjande insatser som personalutbildning och specialistkompetens till de ensamkommande är standard, meddelar han i mejlet.

83 granskade företag

UNT har granskat ekonomiska nyckeltal för 83 företag som arbetar med mottagande av ensamkommande ungdomar. I flera fall har företagen även annan verksamhet.

De 83 företagen har anlitats av Uppsala kommun och/eller är baserade inom Uppsala län. De har antingen gett stöd åt familjehem eller drivit boenden i form av hvb.

Vinstmaginalen var i snitt 12 procent för hvb-bolagen och 17 procent för konsulentstödd familjehemsvård.

Uppsala kommuns bruttokostnad för ensamkommande unga var 687 miljoner kronor under 2016.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om