Företag ville hetta upp smittad kyckling
TvÄ livsmedelsföretag har ansökt hos Livsmedelsverket om att fÄ tjÀnliggöra salmonellasmittad kyckling. Totalt rör det sig om minst 35 ton kött. Ett av företagen ingÄr i en av landets största kycklingproducerande koncerner. Hanteringen kritiseras av branschorganet Svensk FÄgel.
Företaget NordfÄgel ingÄr i Blentakoncernen. I koncernen ingÄr Àven de GuldfÄgel, LantfÄgel och Ingelsta kalkon.
Vill vÀrmebehandla
Hela partiet Àr pÄ 30 ton varav man i ansökan uppger att 10 ton konstaterats salmonellasmittat. Varorna ligger i ett fryshus i Kalmar och företaget vill att kycklingen ska vÀrmebehandlas i koncernens anlÀggning i Simrishamn. Efter den processen föreslÄr man att köttet ska sÀljas som stekt kycklingfilé.
â Det Ă€r inte lĂ€ngre aktuellt att vĂ€rma upp kycklingen. Vi har nu beslutat oss för att skicka tillbaka kycklingen till Litauen. Hela partiet pĂ„ 30 ton kan innehĂ„lla salmonella. Företaget i Litauen har gĂ„tt med pĂ„ detta efter en ekonomisk överenskommelse. Partiet Ă€r vĂ€rt en miljon kronor, sĂ€ger Hans Johansson, VD för NordfĂ„gel som enligt Ă„rsredovisningen sysslar med handel med kycklingprodukter inom Norden samt övriga lĂ€nder runt Ăstersjön.
â Vi kontaktade Livsmedelsverket för att vi bland annat ville rĂ€dda en massa pengar.
StorhushÄll
Varför Àndrar ni er sedan?
â Det var ingen som ville ta emot köttet och vĂ€rma upp det. De var rĂ€dda för salmonellasmittan. Sedan var man ocksĂ„ tveksam pĂ„ Livsmedelsverket.
Vem skulle köpa den behandlade kycklingfilén?
Den skulle ha gÄtt till storhushÄll och restauranger.
Jan HÄkansson Àr Àgare till Blentakoncernen och sitter ocksÄ i styrelsen för NordfÄgel. Han hÀvdar att tjÀnliggörande inte har förekommit tidigare.
â Om vi nĂ„gonsin skulle göra nĂ„got sĂ„dant sĂ„ skulle vi upplysa kunderna om att köttet Ă€r kokt dĂ€rför att det har innehĂ„llit salmonella. Salmonella Ă€r ju helt ofarligt om livsmedlet hanteras rĂ€tt och vĂ€rms upp. DĂ„ dör bakterien.
Importerar ni mycket kött?
â Nej, nĂ€stan ingenting.
HĂ„rd konkurrens
Varför har ni dÄ ett företag som NordfÄgel som sysslar med import?
â Vi har tagit in ett litet antal produkter pĂ„ prov. Vi mĂ„ste se till framtiden. Det kommer in vĂ€ldigt mycket kyckling utifrĂ„n och det Ă€r hĂ„rd konkurrens, sĂ€ger Jan HĂ„kansson.
Livsmedelsverket kommer nu att kontakta de litauiska myndigheterna för att kontrollera att hela partiet gÄr i retur.
Det andra företaget, Skaraborgs fÄgel, har tagit in 19, 2 ton kyckling. En stor del av partiet har anvÀnts för att producera salladskyckling. Vid en senare provtagning upptÀcktes att totalt 5 600 kilo fÀrsk kyckling och kycklingberedningar innehöll salmonella.
Vill inte kommentera
Företagets Ă€gare Besim YĂŒksel vill inte ge nĂ„gra kommentarer och hĂ€nvisar till Livsmedelsverket.
- Kyckling, kycklingberedning och salladskycklingen Àr stoppade och fÄr inte lÀmna anlÀggningen. Företaget har nu tre alternativ för det som innehÄller salmonella. Det Àr att returnera, destruera eller tjÀnliggöra kycklingen, sÀger SÞlvi SÞrgjerd, veterinÀrinspektör vid Livsmedelsverket.
Hon menar att det Àr ovanligt att företag kommer in med förfrÄgningar om tjÀnliggörande och sÀger Àven att verket Àr restriktiva.
- Utfallet i det hÀr Àrendet Àr Ànnu oklart, sÀger SÞlvi SÞrgjerd.
PÄ branschorganet Svensk fÄgel kÀnner man inte till NordfÄgel och Skaraborgs fÄgel. Blentakoncernens företag GuldfÄgeln och Ingelstakalkon tillhör medlemsföretagen.
â FrĂ„gan om att tjĂ€nliggöra har aldrig varit uppe. SjĂ€lvklart Ă€r det inte bra att ta in salmonellakyckling i svenska anlĂ€ggningar. Risken för att smitta sprids ökar. DĂ€rför sĂ€ger vi i branschen nej till det, sĂ€ger Maria Donis, vd för Svensk FĂ„gel.
Research: Faktaredaktionen
Fakta
à rligen Àter vi cirka 14 kilo kyckling per person. Importen ökade med 28 procent mellan 2003 och 2004. Importköttet stÄr nu för en tredjedel av det vi konsumerar.
KĂ€lla: Svensk FĂ„gel
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!