Företag som tar ansvar
Kraven har ökat på företagen. De ska inte bara vara lönsamma. De ska också respektera mänskliga rättigheter, arbetsrätt och miljön. Man talar om socialt ansvar i företag, CSR (corporate social responsibility).
- Hennes & Mauritz har gått i bräschen för det här eftersom de fick kritik tidigt för hur kläderna producerades. De får fortfarande kritik för att de gör för lite. Men de har valt att avgränsa sig till det de kan kontrollera, nämligen fabrikerna, säger Karolina Windell.
Hon har skrivit en avhandling vid Uppsala universitet om begreppet företagens social ansvar och är medförfattare till den nyutgivna boken CSR: Företagsansvar i förändring.
@Brödtext:Medvetenheten om CSR har nyligen spridit sig till tjänstesektorn. Danske Bank, som finns i Uppsala, tar socialt ansvar genom att folkbilda barn och ungdomar i hur man sköter sin ekonomi.
Men andra gör så lite som möjligt. På sin hemsida presenterar Kinnevik sin CSR-policy med att de åtar sig att följa lagar och regler, vara ansvarstagande och leva upp till marknadens förtroende.
- För ett investmentbolag som inte har några konsumenter förväntas inte mer, förklarar Karolina Windell.
CSR handlar mycket om anseende, att skapa en positiv bild av företaget som socialt och miljömässigt ansvarstagande. Begreppet myntades i USA redan på 1950-talet. Från början handlade corporate social responsibility om att vara en aktiv del i lokalsamhället genom att exempelvis stödja ortens idrottslag. Runt millennieskiftet vidgades begreppet, när antiglobala demonstrationer genomfördes i samband med olika toppmöten. Kritik riktades mot att internationella företag profiterade på billig arbetskraft i tredje världen. Krav ställdes på att företagen skulle ta ansvar. Sedan var snöbollen i rullning. Medierna ökade sin bevakning av företagens ansvar och roll i samhället. FN och EU tog tag i frågan. All uppmärksamhet gjorde kunder och konsumenter medvetna. Nya konsulter poppade upp som erbjöd rådgivning till företag.
Tidigare var CSR kontroversiellt, berättar Karolina Windell. Företag ska ta ett ekonomiskt ansvar, inte socialt, sade kritikerna.
- Företagens uppgift är fortfarande att gå med vinst, men nu är det viktigare vad som ligger bakom den vinsten.
Karolina Windell hävdar att CSR stärker varumärket och affärerna på sikt och att det till och med kan vara en förutsättning för lönsamhet. Något motsägelsefullt vill många företag ändå inte basunera ut sitt sociala ansvarstagande, enligt Inga Kari Fryklund, regionchef på Svenskt näringsliv.
- Alla stora företag jobbar med dessa frågor, men alla vill inte sticka ut hakan. De vill inte visa sig duktiga. Om medierna hittar något fel riskerar de att bli uthängda. En del har råkat illa ut, berättar hon.
Alla känner inte heller till begreppet CSR. En del jobbar med det utan att veta om det.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!