Företag överväger att lämna Uppsala: "Ingen lyssnar på dem"

Företag är kritiska till hur Uppsala kommun arbetar med näringslivsfrågor. Det framgår av enkät från Svenskt Näringsliv.

Anna-Lena Holmström är regionschef i Uppsala län och Norrtälje för Svenskt näringsliv.

Anna-Lena Holmström är regionschef i Uppsala län och Norrtälje för Svenskt näringsliv.

Foto: Svenskt näringsliv

Uppsala2024-06-20 11:00

Nyheten i korthet

  • Företag i Uppsala kommun överväger att flytta från Uppsala på grund av rätt förutsöättningar saknas att driva företag i kommunen, enligt en enkät från Svenskt Näringsliv.
  • Kritik har riktats mot kommunens övertydliga fokus på life science, teknik och läkemedel i sitt näringslivsprogram, vilket kan påverka företagens framtidsplaner.
  • En revisionsrapport av PwC pekar på brister i kommunens stöd till företag, vilket speglar kritiken i Svenskt Näringslivs enkät.

Librobäck pekas av kommunen ut som ett viktigt område när det gäller industritomter och företagsutveckling. På Garverigatan i Librobäck säljs nu kommunens sista 29 obebyggda industritomter, vilket UNT berättat om i sin artikelserie. 

undefined
Garverigatan är det senaste tillskottet i industriområdet Librobäck. Här finns ett knappt trettiotal tomter. Kommunen som äger området har fått kritik för att tomterna är för dyra samt att infrastrukturen är bristfällig i området.

Mot dessa har det förts fram kritik om bristande infrastruktur och att de är för dyra.

– Kommunen vill ha runt 2 200 kronor kvadraten för marken där. Det är för mycket utifrån rådande ekonomiska läge. Någonstans runt 1 300 kronor kvadraten skulle vara ett mera rimligt pris, menar Magnus Borgklint, ordförande i Librobäcks företagarförening.

I Svenskt Näringslivs årliga enkät av företagsklimatet i Uppsala kommun förs en liknande kritik fram. I den säger tolv procent av de tillfrågande företagen (201 har svarat) att de överväger att lämna Uppsala kommun. I enkäten får de betygsätta ett antal frågor som rör företagsklimatet i kommunen.

undefined
Anna-Lena Holmström är regionschef i Uppsala län och Norrtälje för Svenskt näringsliv.

– Företagen menar att det inte finns rätt förutsättningar att utveckla verksamheten här. Det handlar bland annat om tillgång och priset på mark, god elförsörjning och kommunen inte lyssnar på deras problem och behov, förklarar Anna-Lena Holmström, regionchef för Svenskt näringsliv i Uppsala län och Norrtälje. 

Är det oroande att tolv procent av de tillfrågande företagen känner så här?

– Ja det är det. Det handlar om att de inte vill vara kvar i Uppsala då de inte känner det är rätt plats att växa och utvecklas.

undefined
Svenskt näringslivs Anna-Lena Holmström menar att Uppsala kommuns näringslivsprogram kan ha påverkan på företagens framtidsplaner.

Hon förklarar också att Uppsala kommuns näringslivsprogram kan ha påverkan på företagens framtidsplaner. I det beskrivs life science, teknik och läkemedel som fokusbranscher som är viktiga att säkra för en fortsatt tillväxten i kommunen.

– Utifrån vilken bransch man är verksam inom kan detta påverka när man funderar om man ska etablera sig i Uppsala. I stället för att överlåta till marknaden att styra vilka som etablerar sig så styr kommunen det delvis via sitt näringslivsprogram, säger Anna-Lena Holmström.

Precis som Svenskt näringsliv riktar kommunens revisorer en viss kritik mot hur det arbetas med näringslivsfrågorna. Kommunens externa revisor PwC har granskat hur Uppsala kommun arbetade med näringslivsfrågor under 2023. 

I revisionsrapporten sägs: "Vår samlade bedömning att kommunstyrelse och nämnder inte helt säkerställer att företagare får stöd och service som kännetecknas av tillgänglighet, effektivitet och intern samordning".

Undersökningen

Svenskt näringslivs årliga undersökning består av två delar. I maj kommer resultatet av en enkät som görs med ett stort antal företag i varje län runt om i landet. I Uppsala län har 1 100 företag svarat på ett antal frågor och satt betyg på en sexgradig skala på företagsklimatet i sina respektive kommuner. 

I slutet av september kompletteras undersökningen med en statistik del. När det är gjort får varje kommun en nationell placeringssiffra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!