Librobäck pekas av kommunen ut som ett viktigt område när det gäller industritomter och företagsutveckling. På Garverigatan i Librobäck säljs nu kommunens sista 29 obebyggda industritomter, vilket UNT berättat om i sin artikelserie.
Mot dessa har det förts fram kritik om bristande infrastruktur och att de är för dyra.
– Kommunen vill ha runt 2 200 kronor kvadraten för marken där. Det är för mycket utifrån rådande ekonomiska läge. Någonstans runt 1 300 kronor kvadraten skulle vara ett mera rimligt pris, menar Magnus Borgklint, ordförande i Librobäcks företagarförening.
I Svenskt Näringslivs årliga enkät av företagsklimatet i Uppsala kommun förs en liknande kritik fram. I den säger tolv procent av de tillfrågande företagen (201 har svarat) att de överväger att lämna Uppsala kommun. I enkäten får de betygsätta ett antal frågor som rör företagsklimatet i kommunen.
– Företagen menar att det inte finns rätt förutsättningar att utveckla verksamheten här. Det handlar bland annat om tillgång och priset på mark, god elförsörjning och kommunen inte lyssnar på deras problem och behov, förklarar Anna-Lena Holmström, regionchef för Svenskt näringsliv i Uppsala län och Norrtälje.
Är det oroande att tolv procent av de tillfrågande företagen känner så här?
– Ja det är det. Det handlar om att de inte vill vara kvar i Uppsala då de inte känner det är rätt plats att växa och utvecklas.
Hon förklarar också att Uppsala kommuns näringslivsprogram kan ha påverkan på företagens framtidsplaner. I det beskrivs life science, teknik och läkemedel som fokusbranscher som är viktiga att säkra för en fortsatt tillväxten i kommunen.
– Utifrån vilken bransch man är verksam inom kan detta påverka när man funderar om man ska etablera sig i Uppsala. I stället för att överlåta till marknaden att styra vilka som etablerar sig så styr kommunen det delvis via sitt näringslivsprogram, säger Anna-Lena Holmström.
Precis som Svenskt näringsliv riktar kommunens revisorer en viss kritik mot hur det arbetas med näringslivsfrågorna. Kommunens externa revisor PwC har granskat hur Uppsala kommun arbetade med näringslivsfrågor under 2023.
I revisionsrapporten sägs: "Vår samlade bedömning att kommunstyrelse och nämnder inte helt säkerställer att företagare får stöd och service som kännetecknas av tillgänglighet, effektivitet och intern samordning".