2016 avslöjade UNT att kommunen köpt tjänster för miljoner från ett städföretag som fuskade med skatten. När kommunen tidigare kontrollerat städfirman under upphandlingen hade dock inget anmärkningsvärt framkommit.
Fusket avslöjades i stället i och med att UNT kom över ett så kallat omprövningsbeslut från Skatteverket där städfirman granskats.
Det hela ledde till att kommunen beslöt att skärpa sina kontrollrutiner. Nyligen lämnade kommunen in en lista på 514 företag som säljer varor och tjänster till kommunen för att ta reda på om Skatteverket fattat omprövningsbeslut för några av dem. Det blev träff för 83 företag.
I ett fall bedömer kommunen att de skattefel som uppdagats är så allvarliga att man väljer att avsluta samarbetet med företaget. Det handlar om upphandlingskonsulten Ecenea AB.
Enligt Skatteverket har Eceneas ägare låtit företaget stå för en rad av hans privata kostnader som bostäder, teaterbiljetter och resor. Skatteverket anser att företagsägaren på det här sättet i praktiken tagit ut oredovisad lön.
Av omprövningsbeslutet, som fattades i fjol, framgår att Skatteverket höjt Eceneas avgiftsunderlag med 380 000 kronor till följd av de påstådda felaktigheterna.
Eceneas ägare tillbakavisar Skatteverkets anklagelser och skriver i ett mejl till UNT att företaget enbart har bokfört kostnader som har samband med verksamheten. Ägaren uppger att omprövningsbeslutet kommer att överklagas. Han anser att kommunen avbrutit samarbetet på ett rättsosäkert sätt utan att ha fakta i ärendet.
Ecenea har anlitats av bland annat Uppsala kommuns upphandlingsenhet. Till saken hör att det är just upphandlingsenheten som beställt in omprövningsbesluten från Skatteverket. Enheten har flera gånger framhållit hur viktigt det är att företag kontrolleras noga innan de får skriva avtal.
Är det inte pinsamt att ni anlitat ett företag som ni nu avslutar samarbetet med efter Skatteverkets utredning?
– Jag är glad att vi begärt in omprövningsbeslutet från Skatteverket. Om vi inte gjort det skulle det här aldrig ha kommit fram, säger Susanne Afzelius, inköpschef vid Uppsala kommun.
Vid kommunens kontroll av de 514 leverantörerna hittades mer eller mindre allvarliga brister i omprövningsbesluten för ett tjugotal företag. Kommunen har inlett dialog med dessa företag så att felen inte ska upprepas.
Det här är första gången som kommunen begär ut omprövningsbeslut för sina leverantörer, en granskningsmetod som inte hör till vanligheterna.
– Jag känner inte till någon annan upphandlande myndighet som gjort det, uppger Susanne Afzelius.
Uppsala kommun har nyligen begärt in omprövningsbeslut för ytterligare cirka 300 leverantörer men resultatet från den granskningen är ännu inte klar.