Föreståndare saknar utbildning

Vid över hälften av de så kallade HVB-hem i egen regi som tar emot ungdomar med bland annat missbruksproblem saknar föreståndaren rätt utbildning. Det visar Uppsala kommuns årliga tillsyn. Det är även vanligt att övrig personal har låg eller ingen utbildning alls för arbetet.

Uppsala2006-02-03 00:00
— Tyvärr vet vi att det ser ut så här. Att personalen är utbildad och framför allt att det stämmer med hemmets behandlingsideologi är viktiga faktorer när vi söker platser, säger Bengt Ramstedt, chef för Uppsala kommuns placeringsenhet i Gottsunda, som jobbar mot bland annat HVB-hem (Hem för vård och boende).
Ett brett spektra av barn- och ungdomar placeras på HVB-hem. Här bor ungdomar i riskzonen för kriminalitet eller missbruk, med diagnos, med traumatiska upplevelser, med trasiga familjerelationer, med mera.

Utbildningskrav
Sedan 2004 kräver Socialstyrelsen att föreståndaren för ett HVB-hem ska ha adekvat högskoleutbildning som omfattar minst 120 poäng. Den föreståndare som saknar rätt utbildning men anställts före 2004 får dock inte tillståndet indraget av länsstyrelsen.
Detta är den främsta förklaringen till att andelen föreståndare vid enskilda HVB-hem som inte har adekvat utbildning kan vara så hög som 53 procent. Av de biträdande föreståndarna saknar 64 procent rätt utbildning.

Lågutbildad personal
Uppsala kommuns tillsyn visade också att många bland övrig personal har låg eller ingen utbildning för arbetet och att flera i personalen saknar utbildning på den behandlingsmetod som hemmet säger sig tillämpa.
Vid de fem HVB-hem som Uppsala kommun driver har samtliga föreståndare och biträdande adekvat utbildning, vilket var fallet även före 2004.
— Även bland övrig personal är utbildningsnivån generellt betydligt högre på kommunens hem än på de enskilt drivna, säger Yvonne Flambe, uppdragsstrateg på Uppsala kommun som gjort tillsynen.
Hon menar att utbildningsnivån är viktig för kvaliteten på HVB-hemmen och statistiken är i ögonfallande oavsett föreskrifterna krav.
— Därför är det bra att kravet i föreskrifterna har kommit, även om det saknas precisering av vad adekvat utbildning innebär, säger Yvonne Flambe.
Mest oroväckande är utbildningsnivån bland övrig personal.
— Det vore givetvis önskvärt att alla hade utbildning i de behandlingsmetoder man använder, och inte bar en eller två, säger Yvonne Flambe.
En plats på HVB-hem är mycket kostsam för kommunerna.
— Priset ligger mellan 2000 och 3 500 kronor per dygn, så det gäller ju att vi får valuta för pengarna, säger Bengt Ramstedt.
Får ni det?
— I bland ja, ibland inte alls. Men de flesta hem är seriösa, även om de inte alltid uppfyller alla krav, säger Bengt Ramstedt.
Att utbildningsnivån på kommunens hem är högre än på de enskilt drivna förklarar Yvonne Flambe med att etableringen av ett HVB-hem i kommunal regi sker i samverkan med dem som har ansvar för placeringen.
— Vi utgår från vad vi själva vill ha när vi startar ett nytt hem, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!