Föreningen som satsar på solen

Goda exempel ska sätta fart på utbyggnaden av solenergi hos Uppsalas bostadsrättsföreningar. En pilotanläggning byggs just nu i Luthagen.

Claes Leijon och Görna Malmström undersöker en solpanel.

Claes Leijon och Görna Malmström undersöker en solpanel.

Foto: Lennart Lindström

Uppsala2013-03-25 19:52

Uppsol 2020 heter projektet som ska ha tre workshops under det kommande halvåret. Stuns - Stiftelsen för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle, står bakom projektet. Till den första workshopen hade ett 30-tal personer anslutit. Bland dem fanns representanter från sex bostadsrättföreningar.
Tanken med Uppsol är att sprida information om ny energiteknik genom goda exempel.
– Om en bostadsrättsförening som bestämt sig för att satsa på solceller berättar för andra om sina erfarenheter så är det lättare för dem att känna igen sig och ta till sig kunskapen. Det kan i sin tur locka fler att ta steget, säger David Börjesson från Stuns.

Bostadsrättföreningen Granegården i Luthagen är det goda exemplet. Föreningen ska investera drygt en halv miljon kronor i solceller på sina tak. Jan Lemming, tidigare energirådgivare vid Uppsala kommun och bosatt i föreningen, berättade om vad som krävs vad gäller bygglov, teknik och kontakter med olika elbolag.

Granegården har börjat handla upp själva solcellanläggningen. Vid nästa workshop är det meningen att den ska vara på plats så att deltagarna kan se hur den ser ut och ta del av föreningens erfarenheter så långt.
– Vid den tredje workshopen ska hela anläggningen vara i drift så att vi kan se hur allt fungerar. Det här är en teknik som är prismässigt mogen och vi tror det kan gå upp för många att det är en vettig investering i dag, säger David Börjesson.
Förhoppningen är att egen elproduktion med solceller ska starta en process där föreningarna ser över konsumtionen i stort och gör investeringar energisnålare elsystem.
– Nästa steg är att göra samma sak fast då bjuder vi in kommuner och sedan företag. Då kan det handla om ny energiteknik och led lampor.

Vad tyckte då deltagarna?
Claes Leijon och Göran Malmström från nybyggda bostadsrättsföreningen Fyrisvallen hade kommit för att lära sig om processen.
– Vi har ett bra tak som skulle passa för solceller. Kan vi sänka kostnaderna och göra en miljöinsats så skulle det vara bra, säger de.

Fungerar det i Luthagen så är de beredda att föreslå en satsning också i sin egen förening.
– Handlar det om en investering på runt en halv miljon kronor som betalar sig på mellan sex och åtta år som vi hört här i kväll så tror jag inte det är något problem att få föreningen med sig, säger Claes Leijon.

De flesta solceller består av tunna skivor av ett halvledarmaterial som skapar el så länge solen lyser.

De vanligaste solcellsmodulerna har en verkningsgrad på runt 15 procent. Det innebär att 15 procent av solenergin omvandlas till el. En kvadratmeter solceller ger cirka 150 watt en solig dag i Sverige.
Mellansverige har lika bra förutsättningar för solceller som mellersta Tyskland främst för att vårt kalla klimat gör cellerna mer effektiva och kompenserar därför bristen på sol.
Priserna för en anläggning kan variera mycket. Enligt Stuns har de sjunkit kraftigt de senaste åren sedan produktionen flyttat till Asien och efterfrågan ökat. Det land i Europa som investera mest i sol el är Tyskland. Men också Italien och Spanien bygger ut.

Källa. Stuns och Energimyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om