Fyrishovs hallar är populära för idrottsverksamhet. Nu kan vissa föreningar behöva flytta på sig eller tvingas betala osubventionerad hyra. De timmar som Idrotts- och fritidsnämnden i Uppsala kommun har avtalat för räcker inte till.
– Ungdomsidrotten och basketen har växt mycket senaste åren med hundratalet fler ungdomar som vill träna. Det innebär att trycket ökar på våra anläggningar, skriver Maria Patel, ordförande i Idrotts- och fritidsnämnden, i en kommentar.
En av de föreningar som påverkas är Uppsala Gymnastikförening. Deras seniorgrupp Gymmix har hållit till på Fyrishov i över 20 år. Många av medlemmarna säger att de uppskattar passen för att det både ger fysisk aktivitet och social gemenskap. Tidigare har de betalat markeringsavgift på ungefär 170 kr per timme. Nu, utan den subventionerande taxan, hamnar hyran istället på 995 kr.
– Det klarar inte vi. Vi har tappat under pandemin så vi har det kämpigt ekonomiskt, säger Annette Svensson, föreningskonsulent på Uppsala Gymnastikförening.
Seniorgruppen är stor, runt 50 deltagare. Därför krävs en stor lokal. Kommunens bokningstjänst har rådgivit föreningen att boka gympasalar på exempelvis Fyrisskolan, men enligt Annette Svensson har det avbokats när de försökt. Detta eftersom skolan själv behöver hallen till sina lektioner, något som inte ska ha synts i bokningssystemet.
– Skolorna har förtur fram till eftermiddagen. Hallar som ligger i anslutning till skolor får föreningslivet boka på kvällar och helger, säger Maria Patel.
När UNT träffar gruppen på ett av deras gympapass är många upprörda. Flera av pensionärerna har svårt att förstå varför de kan tvingas byta lokal eftersom många av hallarna inte används under morgontimmarna som Gymmix är där.
– Det står helt öde här. Då är det väl bra att vi 40-50 personer kan dra nytta av lokalen, säger medlemmen Eva Olsson.
Det tycks inte vara så att det höga trycket på kommunens idrottshallar är koncentrerade till de förmiddagstider som seniorgruppen tränar. Vad säger du om det?
– Här handlar det om de subventionerade timmarna som vi har att fördela, säger Maria Patel.
Maria Patel förklarar vidare att det i detta fall inte handlar om att det saknas tider på Fyrishov. Istället handlar det om att Idrotts- och fritidsnämndens budget räcker till ett begränsat antal subventionerade träningstimmar. Dessa timmar fördelas enligt bestämda principer, där ungdomsidrott och elitsatsningar prioriteras.
– Det är inte så att någon blir utan träningslokal. Det är bara att alla inte kan få sitt förstahandsval, betonar Maria Patel.
En av gruppens ledare, Gudrun Tevell, ifrågasätter hur detta överensstämmer med kommunens vision att vara äldrevänlig. Hon menar att det saknas en förståelse för att äldre människor inte går att flytta runt på.
– Då kommer vi förlora halva gruppen, och då förlorar de också sin träning, säger Gudrun Tevell.
Hur vill du besvara den kritiken?
– Jag har absolut stor förståelse för att det här är frustrerande. Jag förstår ju att Fyrishov har blivit en samlingspunkt för många äldre, en viktig plats. Det finns inget undantag just för äldre nu, men det kanske vi måste titta på. Om det finns särskilda behov för den här målgruppen kan vi såklart se över det, säger Maria Patel.