Föreningar går miste om pengar

Drygt 17 miljoner kronor delade fritids- och naturvårdnämnden i Uppsala förra året ut i bidrag till barn- och ungdomsföreningar. Av de 191 föreningar som fick pengar hade bara tre stycken kulturinriktning.

Uppsala2011-09-06 18:01

– Det här är ett jätteproblem, säger Svante Forslund vid Uppsala föreningsråd.
När en ungdomsförening ansöker om föreningsbidrag från fritids- och naturvårdsnämnden gäller tre grundkrav för att de ska få pengar. Först och främst måste föreningen ha minst tio medlemmar som är folkbokförda i Uppsala. Medlemmarna måste dessutom betala en medlemsavgift och de måste vara mellan 7 och 20 år gamla.

Under 2010 var de allra flesta föreningar som fick bidraget idrottsföreningar. Minsta antalet stod kategorin kultur för.
– Kulturföreningarna är ofta små och det blir ett alldeles för tungt administrativt arbete för dem att söka bidrag. Idrottsklubbarna har ofta god rutin för hur man administrerar och söker bidrag tack vare att de redan är insatta i den typen av system hos Riksidrottsförbundet, säger Svante Forslund vid Uppsala föreningsråd som är en paraplyorganisation för Uppsalas föreningsliv.
För att jämna ut fördelningen mellan de olika föreningstyperna tror Svante Forslund att bidragssökandet bör skötas muntligen.
– Varje förening borde få chansen att få komma till kommunen och berätta om sin verksamhet och vad de behöver så att det sker en direkt dialog. Jag tror att det är enda vägen att gå och jag tror definitivt att det är möjligt att genomföra, säger han.

Några sådana planer finns dock inte i dagsläget hos kommunen. Men enligt Ali Moulavi (M), ordförande i fritids- och naturvårdsnämnden, arbetar man just nu med en annan lösning för att modernisera bidragssökandet.
– Vi håller på att digitalisera systemet för att det ska bli enklare att få tag i ansökningsdokument och genomföra ansökningarna, och det hoppas vi ska vara klart i höst, säger han.
I övrigt ser dock inte Ali Moulavi någon större problematik men hur systemet fungerar i dag. Eller hur fördelning mellan de olika föreningstyperna ser ut.
– Vi ger alla samma chans att ansöka om bidrag och alla har samma möjlighet att få det. Jag vet inte varför det är så få kulturföreningar som söker föreningsbidrag, det är upp till dem, säger han.

Svante Forslund tycker att det är tråkigt att kultur- och fritidsnämnden inte ser allvarligare på att kulturföreningarna är så underrepresenterade. Och han tror att en digitalisering är helt fel väg att gå för att uppmuntra fler att söka bidrag.
– En digitalisering innebär ju bara att föreningarna måste ha ännu mer kunskap. Det ska vara lätt att driva en förening och jag tror att det blir tvärtom med det här, säger han.

MEST PENGAR TILL IDROTTEN

Så här såg fördelningen ut av fritids- och naturvårdsnämndens föreningsbidrag till barn- och ungdomsverksamhet under 2010.

Idrottsföreningar, 139 st 13 755 711 kr

Invandrarföreningar, 9 st 419 792 kr

Kulturföreningar, 3 st 133 697 kr

Nykterhetsföreningar, 4 st 61 158 kr

Religiösa föreningar, 9 st 1 115 960 kr

Scoutföreningar, 7 st 308 913 kr

Övriga, 20 st 1 533 417 kr

Totalt utbetalat (191 st) 17 328 648 kr

Totalt budget 17 364 550 kr

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om