Förebild med stark lyskraft
Det finns mycket att säga om tragedierna och katastroferna som förknippas med efternamnet Kennedy. Familjen har tvingats utstå alltifrån traumatiska dödsfall (varav två mord) till svåra sjukdomar och politiska nederlag. Ändå är det som förebilder med en oerhört stark lyskraft som Kennedyklanen lever vidare i det amerikanska samhället.
Eunice Kennedy Shriver, som gick bort för en tid sedan, är förmodligen det mest framträdande exemplet. Trots hård konkurrens kan det vara så att hon är den som lämnar det mest bestående arvet efter sig.
Kennedy Shriver försökte till skillnad från sina bröder aldrig bli vald till president, senator eller något annat prestigefyllt uppdrag. I stället använde hon sitt efternamn för att bilda opinion för funktionshindrade. Hon var initiativtagare till Special Olympics (inte att förväxla med handikapp-OS) som grundades 1968 och som i dag växt till en av världens största idrottsrörelser.
Kennedy Shriver utgick från systern Rosemarys situation. Som begåvningsmässigt funktionshindrad spelade Rosemary en undanskymd roll i familjelivet. Special Olympics handlade i första hand om att motverka skam- och skuldbeläggande. I stället för att bara lyfta fram svagheter och brister, ville hon visa styrkorna och tillgångarna hos människor som sällan fick någon positiv uppmärksamhet. Poängen var att det går att ha ett funktionshinder och samtidigt vara en skicklig idrottare.
Kennedy Shrivers arbete kan knappast överskattas. När Kinas president, Hu Jintao, öppnade Special Olympics-spelen i Shanghai sommaren 2007 var det på många sätt en laddad symbolhandling. Kina har genom historien utsatt människor med funktionshinder för en fruktansvärd diskriminering.
Man kan säga att hon gav uttryck för samma amerikanska medborgaranda som Barack Obama försökt göra till en politisk rörelse. I sin kärna handlar det om en enkel uppmaning: Ta ditt ansvar för att göra världen bättre.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!