Fördubblat antal djurskyddsanmälningar
Antalet djurskyddsanmälningar i Uppsala kommun har nästan fördubblats i år jämfört med förra året och det redan i juni. Det är överraskande att anmälningarna ökat så mycket, säger Elisabet Cobdal, djurskyddsinspektör i Uppsala.
Anmälningarna kommer in från både allmänhet och veterinärer och rör allt ifrån övergivna katter till vanvårdade hästar. Det kan vara hagar med vassa stängselrester, frusna vattenskålar och kaninburar med avföringsrester.
Elisbeth Cobdal, djurskyddsinspektör vid miljökontoret i Uppsala är överraskad över ökningen.
— En orsak kan vara att djurskyddsläget faktiskt har blivit sämre i länet.
Men hon tror också att en orsak till det drastiskt ökade antalet anmälningar kan vara att media har uppmärksammat flera fall av vanvård under året.
— Det kan också ha att göra med att folk börjar lära sig vart de ska vända sig om de ser något som inte går rätt till, säger hon.
Aldrig hänt tidigare
Länsveterinär Rolf Ehnvall arbetar på Länsstyrelsen. Dit kommer bland annat djurskyddsärenden som överklagats.
— Visst har antalet ärenden ökat även här. I förra veckan var jag ute på fyra djurskyddsärenden på fyra dagar. Det har aldrig hänt tidigare att det har varit så många.
Men Rolf Ehnvall tycker inte att ökningen från förra året är särskilt anmärkningsvärd.
— Jag är inte särskilt överraskad. Det finns inga klara sanningar, men jag tror inte att det är en sämre djurhållning det rör sig om. Utan snarare en ökad tillsynsaktivitet. Det kan bero på att det finns fler djuskyddsinspektörstjänster idag än förra året. Ju fler inspektörer som jobbar och är duktiga, ju mer blir det uträttat och då känner folk att det lönar sig att anmäla, säger han.
Regelbunden tillsyn
I Uppsala län finns det totalt cirka tio tjänster som djurskyddsinspektörer, på hel- eller deltid. Deras arbetsuppgift är bland annat att utöva tillsyn över att folk som håller djur följer lagen. I Uppsala sker det framförallt efter att klagomål kommit in.
— Meningen är att vi också ska göra regelbunden tillsyn initierad av oss. Djurskyddsmyndighetens allmänna rekommendationer för tillsynen är till exempel att lantbruk ska inspekteras vart tredje år, säger Elisabeth Cobdal.
I rekommendationerna står att anmälningar om brister i djurhållningen ska leda till att man inspekterar skyndsamt.
— Vi har som ambition att hinna ut inom tre dagar, men det är inte alltid vi klarar det, vi försöker så gott det går, säger Elisabeth Cobdal.
Av rekommendationerna framgår att djurskyddstillsynen så långt som möjligt bör bedrivas i förebyggande syfte.
— Tidigare år har vi genomfört några projekt där vi tagit tag i olika verksamheter. Till exempel inspekterat alla som har burhöns eller slaktsvin. Men i dag hinner vi inte det eftersom vi måste sätta klagomålen i första hand. Det som verkar akut och skapar det största djurlidandet.
Enligt miljö- och hälsoskyddsnämndens egna utredning från 2003 behövs det drygt sex stycken heltidstjänster i Uppsala per år för att kunna uppfylla tillsynsbehovet för djurskydd. I dagsläget finns totalt tre heltidstjänster per år fördelade på flera personer.
— I år har vi inte haft några inspektioner som vi själva tagit initiativ till. Vi har varit i den här situationen som vi är nu ganska länge. De projekt där vi initierat inspektioner själva har heller inte varit så många under de senaste åren, tyvärr.
Fotnot: Om man vill göra en djurskyddsanmälan kan man vända sig till kommunens miljöjour som är öppen vardagar 9.00-11.30. Efter det kan man ringa kommunens växel. Är den stängd och det är brådskande kan man vända sig till polisen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!