Dagens äldre mer sexuellt aktiva
Det finns många fördomar om äldres sexualitet. När kroppen åldras sker fysiska förändringar som kan försvåra sexuallivet, men sexuella känslor finns kvar långt upp i åldrarna. Det konstaterar Nils Beckman, doktorand vid Göteborgs universitet, som har studerat äldres sexliv. Både kvinnor och män är i dag sexuellt aktiva vid en högre ålder än tidigare – förr gällde det främst männen. Det är dock vanligare med sexuella känslor bland äldre män än bland äldre kvinnor.
Jag är bäst, vi är bra, de är dåliga
Hur personliga pronomen används avslöjar människors attityder till sig själva och andra, samt fördomar om kvinnor och män. "Jag" och "vi" används konsekvent i mer positiva ordalag, jämfört med "han", "hon" och "dem". Det erfar Marie Gustafsson Sendén som doktorerat i socialpsykologi vid Stockholms universitet. Hon har gjort experiment och studerat tidningsartiklar. Ordet "han" förekom nio gånger så ofta som "hon" och dessutom i mer positiva och varierade sammanhang. "Hon" omgavs oftare av passiva och stereotypa ord.
Vänliga är mindre fördomsfulla
Personligheten spelar roll för hur fördomsfulla vi är. Det visar Robin Berghs avhandling i psykologi vid Uppsala universitet. En vänlig person har större inre motivation att jobba med sina fördomar och att inte uttrycka dem öppet. Människor som ofta uttrycker nedvärderande attityder är mindre vänliga och mindre öppna för nya erfarenheter. Mer rasistiska personer tenderar att även vara mer sexistiska och nedvärdera personer med funktionshinder.
Omedveten särbehandling
Omedvetna fördomar om överviktiga män med arabiskt klingande namn undersöktes i en studie. Bland 517 svenska arbetsgivare och rekryterare och 175 studenter hade 89 procent omedvetna negativa attityder mot män med arabiskt klingande namn. 77 procent associerade dem med lägre prestation jämfört med män födda i Sverige och med svenskt namn. 88 procent förknippade dessutom överviktiga med lägre prestation jämfört med normalviktiga. (Etnicitet och övervikt, Institutionen för psykologi, Lunds universitet 2007.)
Könsstereotyper formar verkligheten
Stereotypa uppfattningar om kön kan vara en av förklaringarna till att pojkar och flickor presterar olika bra i matematik och naturvetenskap. Forskare i psykologi vid Uppsala universitet har studerat omedvetna fördomar hos närmare 300 000 personer i 34 länder och jämfört med ländernas skolresultat. Ju starkare association man-naturvetenskap och kvinna-humaniora, desto bättre var pojkarnas resultat i matematik och naturvetenskap jämfört med flickornas.