Det här med fördomar är något som 17-åriga Sergej Brändén verkligen har tänkt på. I Gottsunda där han bor ser han olika grupperingar som folk inte sällan har fördomar om, något han tycker märks oftare hos vuxna än bland sina jämnåriga.
– Jag tror att graden av fördomar är densamma oberoende av ålder. Men eftersom vuxna ofta träffar fler olika människor än vad unga gör, så tror jag att fördomarna och kulturkrockarna märks mer hos äldre, säger Sergej Brändén som går i första ring på Katedralskolan.
Även om han faktiskt inte tycker att det finns så mycket stora fördomar just bland sina vänner så märker han av de olika uppfattningar som finns om hur man förväntas vara, beroende på vilket program man läser. Sergej Brändén berättar att han har något som skulle kunna vara en fördom men som ändå känns mer som en insikt.
– Det är att de mer aktiva inom hbtq-rörelsen också är vegetarianer och miljöaktivister. Sen känns det också som att vissa kan predika ganska aggressivt för sin sak och att de är så rädda för att kränka någon att det blir svårt att prata med dem.
Det kan vara svårt att förstå hur vi å enda sidan tycker att fördomar är något man helst inte vill erkänna att man har och hur vi å andra sidan fortsätter att bilda oss uppfattningar om människor utifrån just fördomar. För Sergej Brändén handlar det om att skilja på generaliseringar och fördomar. Generaliseringar menar han är nödvändiga för att alls kunna prata om stora samhällsfrågor och strukturer. Men det är när man börjar prata om sådant som man själv inte har upplevt som det kan landa i en fördom.
– I dag lever vi i ett samhälle där det är viktigt med allas lika värde. Fördomar handlar om att man har en åsikt om någon innan man vet vem det är man har att göra med, och det vill man inte erkänna. Därför sätter fördomar också käppar i hjulet för jämlikheten.
Vad kan man då göra om man råka på någon som uttrycker uppenbara fördomar om något? Enligt Sergej Brändén är det allra bäst om man kan få personen att försöka tänka själv istället för att upprepa något som man har hört.
– Man kan till exempel ställa frågor som ”Varför tänker du så?”. Då tar det oftast stopp för dem. Man behöver inte ifrågasätta med motargument utan bara få dem att lägga fram bevis. För om man har bevis som håller så är det ingen fördom, säger han.