Fördomar fördummar

Uppsala2007-09-07 00:01
Muslimer har sin fulla rätt att vara upprörda över Lars Vilks Muhammedbild, precis som kristna hade sin fulla rätt att vara upprörda över utställningen Ecce Homo i Domkyrkan. Att i lag förbjuda att bilder av detta slag visas eller att religionen attackeras i en tryckt text - eller förbjuda tidningar att berätta om saken - skulle däremot leda till att samhällsklimatet blir inskränkt och till att religionen i mångas ögon kommer att förknippas med censurkrav.
Det vore inte bra, vare sig för samhällsklimatet eller för religionerna. Islam har precis som kristendomen, judendomen och de andra stora religionerna ett positivt budskap som är värt respekt också från dem som själva inte är troende.
I detta ligger också att nedsättande och orättvisa schabloner om den ena eller andra religionens anhängare alltid måste motarbetas. Innehållet eller tolkningen av en religion måste alltid kunna ifrågasättas, men generaliseringar om "alla kristna", "alla muslimer" eller "alla hinduer" är något annat.

Det är dessvärre ett faktum att muslimer i dag, inte bara i Sverige, ofta buntas samman som fanatiker, motståndare till tryckfrihet och i värsta fall potentiella terrorister.
Mycket få skulle komma på tanken att kräva att den som tillhör någon kristen församling att först måste ta avstånd från extrema kristna grupperingar innan han eller hon kan tas på allvar som samtalspartner. Lika få skulle kräva att den som råkar vara svart först måste ta avstånd från Robert Mugabes regim i Zimbabwe in-nan vederbörande får yttra sig i en aktuell fråga.
Men muslimer utsätts ofta för denna typ av förnedrande uppmaningar, som om det funnes ett kollektivt ansvar för enskilda personers handlingar.Det blir inte bättre när muslimer i Sverige görs till medansvariga för flaggbränningar i Lahore eller för bisarra uttalanden av Irans president om att "sionisterna" ligger bakom Vilks teckning.
Också det vanliga uttrycket "moderata muslimer" antyder att det normala vore att muslimer är extremister eller att den som inte är extremist också skulle vara mindre hängiven i sin tro. Det verkliga förhållandet är väl i stället ofta att den som är djupt troende just därför också kan känna respekt för andras tro eller frånvaro av tro, medan extremister är mycket mer osäkra i sin identitet.

I Uppsala finns sedan en tid en samrådsgrupp mellan muslimer och kristna, med bakgrund i Gamla Uppsala församling, EFS missionsföre-ning i Lötenkyrkan och Islamiska föreningen. Syftet är att motverka våld och förebygga konflikter i närområdet och man planerar att gå ut på skolor och i olika ungdomsmiljöer för att berätta både om religionerna som sådana och om värdet av mångfald och tolerans.
Det är utmärkt. Extremism uppstår alltid när fördomar för ersätta riktiga kunskaper.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om