Fordnordisk brottning i Uppsala
På lördag hålls SM i Glima i Gamla Uppsala. UNT har pratat med Lars Magnar Enoksen som är domare i tävlingen.
-En fornnordisk form av brottning, som de breda folklagren utövade på vikingatiden. Men det var också en stridskonst. I slutet av 1800-talet trängdes glima ut av boxning och av den brottning som utövas numera. Men på Island har glima överlevt alla nya sporter.
-Glima är ett fornnordiskt namn på sporten och den finns nämnd i den tidiga Eddan från 1200-talet.
Vad betyder ordet?
-Glimma till, blänka till. Något som sker snabbt. Det anspelar på sportens snabba tag. Den finns tre stilar, ryggtag, byxtag och lösa tag. De lösa tagen är fria tag, och den stilen är mest populär. Glima är en sport där man kastar varandra och sätter krokben för varandra.
Det låter farligt!
-Det är en kampsport, och man får alltid skador när man får kasta motståndaren. Knän och nacke är utsatta. Men man dör inte.
Varför började du själv med glima?
-För att jag är historiskt intresserad och har skrivit böcker om vikingatiden och fornnordisk mytologi.
Varför förlägger ni SM till Gamla Uppsala?
-Vi vill hålla till på historiska platser. Vi valde mellan Birka, Historiska museet i Stockholm och Gamla Uppsala. Uppsala högar kändes allra bäst.
Femton glimautövare deltar i tävlingen, alla möter alla och tävlingarna pågår i ungefär tre timmar med start klockan 13 på gräsmattan utanför Gamla Uppsala museum. På söndagen får allmänheten prova på den urgamla brottningen och sedan håller Lars Magnar Enoksen föredrag om vikingarnas stridskonst.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!