Förbud mot att elda ris i trädgården kan försvinna

Förbudet mot att elda trädgårdsavfall hemma på tomten i Uppsala kommun kan vara på väg att försvinna. I vår kan det bli tillåtet att bränna upp riset – under vissa förutsättningar.

Det blev proteststorm bland tomtägare när nya EU-regler tolkades som ett förbud mot att elda ris hemma på tomten. Nu föreslås ett undantag i Uppsala kommun som tillåter eldning.

Det blev proteststorm bland tomtägare när nya EU-regler tolkades som ett förbud mot att elda ris hemma på tomten. Nu föreslås ett undantag i Uppsala kommun som tillåter eldning.

Foto: TT

Uppsala2024-08-25 18:00

Nyheten i korthet

  • Uppsala kommun överväger att lätta på förbudet mot att elda trädgårdsavfall på egen tomt.
  • Om förslaget går igenom kan eldning tillåtas under vissa förutsättningar, som när det inte finns något miljömässigt eller ekonomiskt bättre sätt att ta hand om avfallet.
  • Nya regler kan införas 1 mars nästa år. Fastighetsägaren får själv bedöma hur avfallet bäst tas om hand, men huvudregeln blir att trädgårdsavfall ska hanteras på annat sätt än att eldas.

I våras blev det ramaskri från tomtägare när ett nytt EU-direktiv om avfallshantering tolkades som ett förbud mot att elda löv, ris och kvistar hemma i trädgården, oavsett om man bor i staden eller på landsbygden. 

Landets kommuner gav olika besked om möjligheten att införa undantag mot bestämmelsen. Kritikerna hävdade bland annat att det är sämre för miljön att tvingas köra många mil med släpvagn för att lämna riset på en återvinningscentral i stället för att elda det. Andra talade om förbudssamhälle och uppmanade medborgarna att "elda på".

undefined
Ris och kvistar kan få eldas i den egna trädgården om undantaget i kommunens regler införs. Bedömningen ska göras av fastighetsägaren.

När Uppsala kommun nu ska införa nya regler om avfallshantering – där bland annat hushållens trädgårdsavfall ingår – finns förslag om ett uttryckligt undantag som gör det möjligt att elda löv, ris och kvistar på tomten. Men det ska bara få ske om det inte finns något annat sätt som är miljömässigt eller ekonomiskt bättre att ta hand om avfallet. 

– Bor man långt ifrån en återvinningscentral kan det vara rimligt att elda på sin tomt i stället för att köra iväg avfallet. Ofta är långa transporter vare sig ekonomiskt eller miljömässigt försvarbara, säger Klara Ellström (MP), ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden. 

Om tidsplanen håller kan de nya reglerna införas 1 mars nästa år. Innan undantaget införs är det enligt Klara Ellström inte tillåtet att elda trädgårdsavfall hemma. Och huvudregeln blir fortfarande att kvistar och ris från trädgården ska tas om hand på annat sätt:

– Hela tanken med de nya föreskrifterna är att avfallet är en resurs som i första hand kan bli näring som kompost, användas för biologisk mångfald i trädgården eller till fjärrvärme, om det körs till en återvinningsstation, säger Klara Elström.

– Kan man inte göra något av det så får man elda avfallet när de nya reglerna införts, men man måste först göra en bedömning. 

Om förslaget blir verklighet kommer det inte att krävas någon dispens eller särskilt beslut från kommunen för den som vill elda ris på tomten. Bedömningen av hur avfallet bäst tas om hand ska göras av fastighetsägaren själv. Det kan exempelvis handla om hur långt riset behöver fraktas till närmaste återvinningscentral. Kommunen kommer emellertid inte att fastställa något avstånd som automatiskt gör eldning hemma tillåten. 

 – När förslaget antagits kommer kommunen att vägleda med information om hur man ska tänka kring trädgårdsavfallet, säger Klara Ellström.

Vad händer om man eldar trots att man bor nära en återvinningscentral?

– Om det kommer till vår kännedom så får vi ta upp det som ett ärende, exempelvis genom ett klagomål. Då får vi hjälpa den som berörs att tänka rätt. 

undefined
Klara Ellström (MP), ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden, anser att trädgårdsavfallet i första hand är en resurs som ska tas om hand, hellre än att eldas.

I förslaget till nya regler för avfallshantering i kommunen står det att eldning får ske om någon alternativ metod "inte kan anses genomförbar eller inte anses ge fördelar som överväger nackdelarna". Ytterligare en förutsättning för att få elda är att det kan ske utan att fara eller olägenhet uppstår. 

Förslaget till nya regler för avfallshantering i Uppsala kommun är ute på remiss till den 20 september och finns på kommunens hemsida. Under tiden får alla Uppsalabor lämna sina synpunkter till kommunen. 

Bland övriga förslag på förändringar finns längre intervall mellan hämtningar av slam från anläggningar som tar emot bad-, disk- och tvättvatten. Det ska räcka med tömning vartannat år, i stället för varje år. 

Regler kan införas i vår

Reglerna för avfallshantering i Uppsala kommun gäller alla fastighetsägare, hushåll och verksamheter i kommunen. 

Förslaget till nya regler är nu på remiss fram till 20 september. Därefter kan förslaget justeras innan det klubbas av fullmäktige. Om tidsplanen håller införs reglerna 1 mars 2025.

Reglerna anpassas för att stämma överens med nya bestämmelser om att insamlingar av förpackningar ska ske vid bostaden. I Uppsala kommer villor och småhus att få två sopkärl med fack för bland annat plast, glas och metall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!