Leo Eriksson är fyra år gammal, och kliver utan att tveka upp på den lilla pallen som hör till surfplattan på Dragarbrunnskliniken. Ett besök hos tandsköterskan har snabbt klarats av, och Leo tyckte inte det var några problem att sitta i tandläkarstolen eller att gapa. När han lyssnat på rösten som läser upp frågorna trycker han på skärmens glada gröna gubbe utan att tveka.
Den tredje och sista frågan, ”Skulle du vilja komma till oss igen?” är Leo mera tveksam till, han trycker på den gula gubben med rak mun.
När han klivit ned från pallen är det pappa Michael Erikssons tur att svara på tre frågor.
Lyssnade personalen på barn och förälder? Bemöttes de med vänlighet och respekt? Och slutligen ”jag är nöjd med besöket” är frågorna som har tre svarsalternativ även för de vuxna. Liksom för barnen är det smileys som är svarsalternativ. Varken Michael eller Leo använde sig av den ledsna eller kanske arga röda gubben i sina svar.
– Det var bra och lätta frågor till barnen. Eftersom de läses upp en i taget, hade Leo inga problem att förstå, och inte heller med att välja svarsalternativ. Hur en touchskärm fungerar vet han ju, säger Michael och ler.
Eva Hedman, projektledare vid folktandvården, är en av dem som arbetat med att ta fram frågor och surfplatta riktade till barn mellan tre och sex år. Tidigare har den testats på en klinik i Uppsala och därefter modifierats. Den förbättrade varianten kommer nu under två månader att finnas förutom på Dragarbrunnskliniken också vid Seminariet, i Storvreta, Skutskär, Tierp och Östervåla inom folktandvårdens nätverk ett. Därefter flyttas de till nätverk två och därefter till nätverk tre.
– Landstinget har en policy och handlingsplan för att förverkliga barns rättigheter. Vuxna och äldre barn får svara på enkäter. Surfplattan är ett sätt att få in också de yngre barnens upplevelser av besöket på tandvården, säger Eva Hedman.
Surfplattorna har varit på plats bara en vecka och det är alldeles för tidigt att säga något om resultat.
– Men svar från olika kliniker kan ge tips till personalen om förbättringar av miljö och mottagande av de yngre barnen, säger Eva Hedman.
Martin Price, barnombudsman i länet, är mycket positiv till Folktandvårdens arbete:
– Folktandvården är ett av flera goda exempel på hur man inom landstinget kan utveckla dialogen med barn. Ett annat är att redan i kallelser till undersökningar med bilder förbereda barn och föräldrar på vad som ska göras, hur lokalen ser ut, och om möjligt också vem de kommer att träffa, säger Martin Price.