Förbättrad prognos vid hivsmitta
Behandling med en cocktail av flera läkemedel har dramatiskt förbättrat prognosen vid hiv, men infektionen skjuter ny fart om behandlingen upphör. Målet på kort sikt är att ta fram mediciner med mindre biverkningar. Utmaningen på lång sikt är att utveckla läkemedel som utrotar alla hivvirus som gömmer sig i kroppen.
- Att patienter med hiv klagar över biverkningar är på ett sätt ett stort framsteg. Patienter som betraktar behandlingen som en fråga om liv eller död brukar acceptera vilka biverkningar som helst, säger han.
Så var det fortfarande för 15 år sedan. De få läkemedel som fanns mot hiv användes var för sig och lyckades bara trycka tillbaka infektionen tillfälligt innan virus utvecklat motståndskraft mot medicinen.
- Då trodde nästan ingen på idén att kombinera flera mediciner mot hiv. När jag för 20 år sedan föreslog detta fick jag avslag på min anslagsansökan, säger Raymond Schinazi.
Numera är kombinationsbehandling med flera olika läkemedel rutin. Tack vare den har antalet hivinfekterade personer som dör i aids sjunkit drastiskt.
Av i dag 25 godkända läkemedel mot hiv är Raymond Schinazi upphovsman till tre. Två av dem fungerar även mot hepatit B, ett virus som infekterar 350 miljoner människor och som orsakar de allra flesta fallen av levercancer i världen.
- Åtminstone något av läkemedlen jag utvecklat ingår i nästan alla de cocktails av mediciner som används mot hiv. Flera miljoner människor behandlas i dag med dem.
Han tror att prognosen för patienter med hiv kommer att ytterligare förbättras under de närmaste åren, inte bara genom tillkomsten av nya läkemedel utan också genom nya kombinationer av befintliga läkemedel.
- Förmodligen finns också möjlighet att med bibehållen effekt sänka dosen av vissa läkemedel och därmed också risken för biverkningar, säger han.
Dagens läkemedel mot hiv riktar sig mot ämnen som viruset behöver för att föröka sig i de infekterade cellerna. Raymond Schinazi anser att det är värt att pröva även andra typer av mediciner. Dit hör medel som motverkar inflammationsämnet TNF-alfa och i dag med framgång används mot ledgångsreumatism.
- Eftersom TNF-alfa stimulerar produktionen av nya virus bör den typen av läkemedel ha effekt även mot hiv.
Få forskare får vara med om att någon av deras idéer blir ett färdigt läkemedel. Att ha utvecklat tre mot hiv och ytterligare ett enbart mot hepatit B, som Raymond Schinazi gjort, är förmodligen världsunikt.
- Jag måste inte arbeta av ekonomiska skäl, men innan jag hamnar sex fot under marken räknar jag med att ha tagit fram ytterligare en medicin mot hiv, en till mot hepatit B och två mot hepatit C, säger han.
En lokal nyhet som presenterades vid torsdagens konferens är att Akademiska sjukhuset planerar att vara först i landet att starta tester som påvisar motståndskraft hos hepatit C-virus mot antivirala läkemedel.
Minst 40 000 svenskar är smittade av hepatit C, många genom transfusioner innan allt blodgivarblod började testas för detta virus.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!