Förbättra chanserna till drömjobbet

Plötsligt ser du den - annonsen för ditt drömjobb. Men hur i hela friden beter du dig för att få komma på intervju? Matcha det personliga brevet med annonsen och se CV:t som ditt produktblad, det är några av jobbsökarexperten Nina Holsts tips.

Uppsala2009-12-21 11:01

I tider med hög arbetslöshet blir jobbsökandet en hel vetenskap, och det är lätt att bli osäker på vad som funkar. Men det finns mycket hjälp att få.
- Först och främst ska du läsa annonsen väldigt noga så du är säker på att du uppfyller kravprofilen. Har du inte tillräckliga erfarenheter är det bara slöseri med tid att söka, säger Nina Holst, karriärcoach och författare till boken Stegen till drömjobbet.

Kanske har du hört att det är smart att ringa upp arbetsplatsen i ett tidigt skede och visa att du är intresserad, men Nina Holst tycker att man bara ska ringa om man verkligen har ett ärende.
- Kanske undrar du hur mycket resor jobbet innebär. Men att bara ringa för att berätta att man är väldigt intresserad ser nog de flesta rekryterare som ett slöseri med tid.

Slå dig för bröstet
När du bestämt dig för att söka jobbet gäller det att jobba med ett personligt brev som matchar kraven och önskemålen i annonsen. Brevet ska helt anpassas efter jobbet du söker. Ditt CV (en förkortning av latinets curriculum vitae, som betyder levnadslopp) är som ett produktblad för dig själv.
Många har problem med att beskriva sina egna goda sidor på ett trovärdigt sätt. Nina Holst menar att det är bra att vara kaxig, så länge man är konkret.
- Våga slå dig för bröstet. Du ska inte ljuga, men inte heller förminska dig. Speciellt tjejer skulle jag vilja råda att undvika ord som lite, tror och kanske. Beskriv dina goda sidor med hjälp av konkreta exempel. Skriv inte bara "jag är flexibel och samarbetsvillig", det blir väldigt subjektivt. Skriv i stället "jag har god samarbetsförmåga, det visade sig bland annat när jag seglade över Atlanten i två månader och vi var tvungna att jobba tätt tillsammans för att få båten i hamn". Du kan också referera till vad före detta eller nuvarande chefer, kollegor eller kunder har sagt om dig.

FAKTA

Brevet
+ Ska svara på två frågor: Vad är det som lockar mig med företaget och tjänsten? Vad kan jag tillföra?
+ Ska matcha annonsen. Bocka av så att du fått med allt de efterfrågar.
+ Ska vara väldigt kortfattat, absolut högst en sida. Kan också vara i punktform för extra tydlighet.
+ Bör formuleras på ett intresseväckande sätt. Satsa till exempel på en fyndig rubrik.
+ Är inte privat. Det är helt ointressant att man är småbarnsförälder och gift med Per som jobbar på Posten.
+ Kan innehålla några rader med personlig information som tillför något i sammanhanget.

CV:t
+ Är ett produktblad för dig själv, där du visar vem du är och vad du vill.
+ Är en, absolut högst två sidor, långt.
+ Är anpassat efter jobbet du söker.
+ Inleds med en rubrik som beskriver din målsättning i livet och karriären.
+ Innehåller en sammanfattning på högst fem rader av vem du är yrkesmässigt, hur din kompetens ser ut och vad du har gjort i din karriär.
+ Innehåller en kort sammanställning, gärna i punktform, av dina professionella prestationer i urval.
+ Innehåller en tydlig uppställning av utbildning, anställningar, dator- och språkkunskaper och andra relevanta meriter.
+ Är inte fyllt av gamla irrelevanta extrajobb.
+ Innehåller inga referenser. Skriv i stället att referenser lämnas på begäran.

Stick ut ur mängden
+ Våga leka med färg och form i layout och pappersval.
+ Söker du ett kreativt jobb? Visa att du är kreativ i ansökan. Den som söker på Ikea klistarar kanske upp sin ansökan på en tygklädd plywoodsskiva.
+ Enkla knep ger extra uppmärksamhet; rulla ihop ansökan och knyt ett vackert snöre runt, eller sätt en post-it-lapp där det står läs det här! på kuvertet. Men är det en striktare arbetsplats bör även ansökan vara strikt.
+ Hör av dig även när företagen inte har annonser ute.

Ansökningsfällor
+ För långa brev.
+ För stora bilder. Porträttbild är trevligt, inte mer.
+ För ljusa färger som gör att texten inte syns när man skriver ut dokumenten.
+ Standardansökningar. Kan bli pinsamt om du glömt ändra namn på företaget.
+ Slarvfel. Låt någon språkkunnig person du litar på läsa igenom.
+ Onödigt ringande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om