Förarlösa bilar testas i Uppsala

Försöket med förarlösa spårbilar i Uppsala börjar ta form. Underredet till det som ska bli det första fordonet rullar numera på försöksbanan på Rosendalsområdet. Om en månad kommer man att kunna se hela spårbilen, då ska kabinen ha monterats på.

Chassit till den första förarlösa spårbilen är på plats på försöksbanan intill Dag Hammarskjölds väg i Uppsala.

Chassit till den första förarlösa spårbilen är på plats på försöksbanan intill Dag Hammarskjölds väg i Uppsala.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2007-05-06 00:01
Bakom försöksverksamheten står företaget Vectus, ett dotterbolag till en av världens största leverantörer inom bland annat bilindustrin, den sydkoreanska ståljätten Posco. Omkring 100 miljoner har företaget satsat på provdriften, som i Uppsala beräknas pågå åtminstone till 2010. På andra håll i Europa och i Sydkorea testas kommunikations- och drivsystem.

Att man valt just Uppsala för försöksbanan beror bland annat på att man vill testa tekniken i snö och kyla.
- Du har säkert hört om tågtrafiken som får problem när blöta höstlöv lägger sig på rälsen. Man vill testa alla möjliga väder och klimat, säger Carsten Carlsson, talesman för Vectus.
Banan, som är 400 meter lång, vilar på stolpar 2,5 meter upp i luften, utom en bit som går på marken, för att man ska kunna testköra i upp- och nedförsbacke. När den första förarlösa spårbilen är på plats i juni, ska den först provköras med dockor, sedan med riktiga testpersoner. Fordonen drivs med el och vagnarna har plats för tre-fyra personer. Maxhastigheten är 45 km/tim. Så småningom ska ännu en spårbil köras på banan, för att man ska kunna se hur fordonen fungerar i interaktion med varandra.

Kjell Dahlström, generaldirektör för SIKA, Statens institut för kommunikationsanalys, berättar att en rad kommuner runt om i landet visat intresse för förarlösa spårbilar.
- Intresset för tekniken har funnits i 40 år, men hittills har kapaciteten varit akilleshälen. Men numera finns så pass avancerad datastyrning, att tekniken blivit mycket smidigare. Man kan få en kapacitet fullt jämförbar med tvärspårvägen i Stockholm, säger han.
Uppsala hör till de kommuner som visat intresse, liksom Värmdö, Eskilstuna, Linköping och Gävle, bland andra.
Kjell Dahlström är just hemkommen från en internationell konferens i Wien där man bland annat avhandlat förarlösa spårbilar.
- Tekniken får just nu den uppmärksamhet den förtjänar, säger han.

Och på en del håll blir den verklighet. Inom ett år ska Heathrowflygplatsen utanför London få en bana med den tekniken. En av världens äldsta banor finns i Morgantown, väster om Washington i USA. Där går spåret mellan universitetets campus och stadskärnan.
- Den är verkligen intressant, banan har fungerat i 36 år utan en enda olycka, berättar Kjell Dahlström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om