"Föraren har ett otroligt ansvar"

Så arbetar polisen för att skapa ett säkert studentflaksfirande.

Studenten på flak. Arkiv.

Studenten på flak. Arkiv.

Foto: Tomas Lundin/arkiv

Uppsala2015-05-13 15:05

Sommaren står för dörren och så också studenten. Den 5 juni är det åter dags för studenterna att ta på sig de vita mössorna och springa ut genom gymnasieskolornas entredörrar.

Några andra som också har dagen uppskriven i kalendern är trafikpolisen som varje år kontrollerar att studentflaken framförs på ett säkert sätt. Annars kan det nämligen sluta illa.

– Det brukar vara någon olycka på studentflaken varje år någonstans i Sverige. I Uppsala har det inte hänt något än så länge som tur är, säger Örjan Brodin på Uppsalapolisens trafikavdelning.

För att ett studentflak ska få framföras på gatorna i Uppsala måste ekipagets färdväg meddelas till polisen minst två veckor i förväg.

– Det handlar om att vi på polisen vill ha koll på vilka som ska ut och fara. Vi vill också titta på flaken innan för att kontrollera att det är en säker konstruktion, säger Örjan Brodin.

Brukar alla anmäla sina studentflak?

– Det slarvas säkert på vissa håll, men många vill faktiskt göra det här "by the book".

Örjan Brodin berättar att ett studentflak får framföras i max 20 kilometer i timmen och att vem som helst får sitta bakom ratten så länge denne har behörighet för fordonet. Han poängterar dock att föraren har ett enormt ansvar och att det gäller att köra försiktigt.

– Ibland har förarna noll koll. Det är viktigt att de har koll på vad som gäller .

Om ett studentflak inte har anmälts i förväg och inte har kontrollerats av polis i förväg, kan trafikpolisen hindra fordonet att köra iväg.

– Det kan kännas tråkigt att polisen förstör studentfirandet, men det är bättre än att människor utsätts för fara.

På polisen.se och transportstyrelsen.se finns all information om hur studentflaken ska framföras.

Reglerna för studentflaken

Man får bara ta med passagerare i ett sådant antal och placera dem på ett sådant sätt att det inte kan uppstå någon fara.

Det ska finnas hållfasta skyddsräcken, som är minst 110 cm höga. Säten eller bänkar ska sitta fast.

Utrymme för passagerare får inte ha farliga ojämnheter, utskjutande delar eller skarpa kanter som kan öka risken för skador på passagerarna.

Passagerarna ska kunna kontakta föraren direkt genom ett tillförlitligt kommunikationssystem ifall någonting händer. Om mobiltelefon används måste samtalet vara uppkopplat under hela färden.

Fordonet får inte köra fortare än 20 km i timmen. Det får endast köra på vägar där hastighetsbegränsningen är högst 70 km i timmen.

Föraren ska ha fyllt 21 och ha körkort med rätt behörighet sedan två år. Om traktor med släp ska framföras i liknande sammanhang måste föraren lägst ha behörighet B och uppfylla de tidigare nämnda kraven.

Vid färd på släp måste sammankopplingen till dragfordonet vara säker. Man får bara ha ett släp och det måste vara så stabilt att det inte riskerar välta.

Källa: Transportstyrelsen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om