Förändringen är redan här

Uppsala2008-11-04 00:01
Change is coming - förändringen är på väg. Demokraternas presidentkandidat Barack Obamas mantra har satt agendan för valrörelsen 2008 i USA. Obama definierar den. McCain slår underifrån och försöker kapa mantrat med "real change".
Men förändringen är redan här, oavsett vem som vinner presidentvalet i dag. Den började med den friska och ettriga valrörelsen, som enligt journalister, forskare och andra experer i USA inte liknar någon annan. Alla tror att valdeltagandet kommer att bli rekordhögt.
Samtidigt var det länge sedan polariseringen var så påtaglig mellan de två starka partierna i USA. En djup klyfta skär rakt genom stater, bostadsområden, släkter och familjer. Bush lämnar en delad, desperat nation efter sig. Både demokrater och republikaner är utleda på den politik som fört landet in i långvariga krig och djup ekonomisk kris.
In i det sista kan mycket hända. För även om Obama länge haft starkare opinionssiffror finns flera skäl att avvakta med att kora segraren.

Det som talar för att Barack Obamas ledning håller ända till mål är, förutom stark personlig magnetism, hans oerhört skickligt organiserade, påkostade kampanj - helt utan motstycke. Genom att bland annat använda nya medier har Obama blåst nytt liv i vanliga människors politiska engagemang. Nya väljare har registrerat sig som aldrig förr - ungdomar, svarta, latinos. Rekordmånga har redan poströstat.
Det finns också en försvarlig grupp moderata mittenrepublikaner som är djupt missnöjda med Bush och därför även misstror John McCain - särskilt efter valet av Sarah Palin till vicepresidentkandidat. De röstar på Obama. Och "Obamarepublikanerna" är sannolikt betydligt fler än "Demokrater för McCain".
Hela valkampanjen bygger på opinionsmätningar. Kan man verkligen lite på dem? Visst, säger forskare, men med reservation. Dels svarar demokrater hellre än republikaner. Och vissa konservativa demokrater törs inte berätta att de inte vill rösta på en svart kandidat, när de redan meddelat att de är demokrater. Där finns alltså felkällor av okänd storlek.
En annan osäkerhet är huruvida alla registrerade verkligen kommer att rösta.
Sedan har själva valsystemet, med elektorernas kamp, mer än en gång spelat väljarna ett spratt.
Det är definitivt mer som står på spel för demokraterna än för republikanerna i dag. En vinst för för McCain skulle öppna en fallucka under dem. Fler än de unga skulle bli djupt desilusionerade. "Då är allt mitt hopp borta", sade en erfaren och högt uppsatt demokrat i Ohio dagarna före valet, och tillade att "Det ena skälet till att Obama skuklle förlora vore ras.
Men ungdomarnas och de svartas röster torde uppväga de allt färre rasistiska väljarna. Förlorar McCain, däremot är det för att han, som en demokratisk pr-man uttryckt det, "sålt ut det han har kämpat för i hela sin karriär genom att välja Palin". Med Sarah Palin har en klar kantring mot högerpopulism blivit den förändring som redan kan skönjas hos republikanerna. Och dessa republikaner kommer inte att tappa sugen även om de förlorar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om