Förändra tillsammans med barnen

På nyårsafton lovar vi föräldrar att allt ska bli annorlunda. Tyvärr får barnen sällan vara med när familjens nyårslöften tas.- Det måste de om man ska lyckas, säger förändringskonsulten Susanne Pettersson.

STOCKHOLM 20100221
Om barnen får vara delaktiga i köket kan också intresset för att äta maten öka. En flicka hjälper till med matlagningen hemma.
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10080

STOCKHOLM 20100221 Om barnen får vara delaktiga i köket kan också intresset för att äta maten öka. En flicka hjälper till med matlagningen hemma. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10080

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Uppsala2011-01-02 09:08

Vi föräldrar gör så gott vi kan, lovar förändring varje kväll och hoppas att morgondagen ska bli annorlunda. Det blir den sällan. På nyårsafton spänner vi bågen än mer. Då gör vi som kungen, vänder blad - och lovar att måltider som spårar ur, tv-tittande som aldrig tar slut, gnälliga föräldrar och läxläsning som börjar för sent och slutar i bråk är historia. Frågan är bara hur man lyckas förvandla dessa löften till verklighet?
- För att lyckas måste man ha mål som man verkligen känner för med både hjärna och hjärta, säger förändringskonsulten Susanne Pettersson.

Hon har en lång erfarenhet av att jobba med elitidrottsmän och företag, men också med familjer. Och i familjen räcker det inte med att målen är inspirerande, de måste också vara förankrade.
- Vi föräldrar sätter ofta upp mål för familjen utan att barnen får vara med. Det fungerar precis lika illa i familjen som i företag där medarbetarna inte får vara med i förändringsarbetet.

Skillnaden är att i företaget blir de anställda sura på chefen. I familjen blir det bråk. Den som i stället sätter sig ner med barnen kommer att bli positivt överraskad, menar Pettersson.
- Chansen att lyckas är större och barnen ställer dessutom ofta högre krav än vi vuxna när de får vara med och bestämma.

Och att det funkar ser hon i sin familj. Inte minst under den årliga fjällveckan i Sälen, tillsammans med de fyra syskonbarnen som är mellan 11 och 16 år. Då sätter de sig ner i förväg och bestämmer vilka regler som ska gälla för att veckan ska bli så rolig och mysig som de önskar. Sedan skriver de ner reglerna och sätter upp på väggen.
- Det fungerar väldigt bra och barnen är väldigt noga med att reglerna efterlevs. Du hör, jag är lite yrkesskadad, säger hon och skrattar.

De pratar också igenom hur allt ska funka när veckan börjar närma sig sitt slut och alla är trötta.
- Det är när inspirationen tryter som det är tufft att klara målen. Därför bestämmer vi i förväg vad som händer när man inte följer det som bestämts, men också vad man får för belöning när man gör det.

Vilka mål har du själv för det nya året för din familj?
- Att jag inte ska ge vika och ge min tvååring en glass till bara för att han lägger huvudet på sned, säger hon och skrattar.

Susanne Petterssons förändringstips:

1. Vägen är allt

Många tror att livet blir kul först när man uppnått målet, men se till att ha roligt på vägen. Har man inte kul under tiden tycker jag man ska strunta i målet. Livet är för kort.

2. Inspirerande mål

Det finns inte några slöa människor. Det finns bara människor med kraftlösa mål.

Se till att ha mål som verkligen känns inspirerande och angelägna.

3. Håll målet vid liv

Håll målet levande, prata om det ofta och förbered er redan innan för hur ni ska göra när det går tungt.

3. Tillsammans

Jobba tillsammans och stäm av så att ni har samma mål. Peppa varandra och se till att ge belöningar när det fungerar som ni bestämt. (TT Spektra)

Fakta/Läs vidare

Susanne Pettersson har skrivit böckerna Ta fram kraften inom dig och Leda med förtroende.

Hon är också medförfattare till Svenska Friidrott- och golfförbundets Ledarskapsböcker.

I januari 2011 kommer Susanne ut med sin nya bok Bryt ihop och kom igen. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om