Föräldraturism i studentstaden Uppsala

Studentstad som det är, får Uppsala många besök av föräldrar till utflugna barn som studerar här. Föräldraturismen är utbredd, en del föräldrar hälsar ofta på i stan.

Uppsala2008-11-08 16:00
Uppsala tjänar en bra slant på att de gör en räd på Ikea, strosar runt på stan, bjuder sina barn på restaurang och kanske tar in på hotell.
Efter att ha intervjuat ett tiotal studenter är slutsatsen att föräldraturismen är utbredd. En del kommer bara när barnen behöver flytthjälp, men andra hälsar på sex gånger om året eller mer.

Låt oss göra en högst ovetenskaplig räkneoperation. I Uppsala finns drygt 25 500 studenter just nu som pluggar på hel- eller halvtid på de två universiteten. De har ungefär 50 000 föräldrar, som gissningsvis hälsar på två gånger om året i genomsnitt.

Många får sova i barnens studentlya eller stannar bara över dagen, men vi kan anta att en tredjedel tar in på hotell. Ett tvårätters restaurangbesök för tre på kvällen, en natt på hotell för två och en lunch dagen därpå blir åtminstone 2 200 kronor. Om man skippar hotellnatten blir det i stället drygt 1 100 kronor. I snitt alltså 1470 kronor. Om vi multiplicerar det med två besök och sedan antalet studenter blir det minst 75 miljoner kronor som spenderas varje år. Och då har vi inte räknat med att många passar på att shoppa och gå på museer.

I kön till Västgöta nations sopplunch står Maja Forsberg och Frida Johansson från Eskilstuna respektive Jönköping. Båda läser till landskapsarkitekt på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Deras föräldrar sover över hos dem när de är på besök.
- Det finns en extrasäng i min studentkorridor, säger Maja Forsberg.
Hennes föräldrar kommer någon gång varje termin, medan Frida Johanssons föräldrar bara har varit här ett par gånger på de 3,5 år hon pluggat här.
- Man åker hem i stället, säger hon.

Maja Forsbergs släktingar envisas med att besöka museer och gå på sightseeing. Frida Johanssons har velat fika på Fågelsången, kolla in domkyrkan och gå lite på stan.
Så mycket som 60 procent av studenterna på Uppsala universitet och runt 35 procent på SLU kommer från Uppsala eller Stockholms län. Deras föräldrar kan komma över dagen. Andra har långt att åka. I Västgöta nations soppkök jobbar den här dagen två utländska studenter iklädda förkläden. Christoph Winges från Tyskland läser matematik en termin i Uppsala.
- Mina föräldrar kanske ska hälsa på, men de tycker att flygbiljetterna är dyra, säger han.

Simon Atemnkeng från Kamerun räknar inte med något besök under de två år han ska studera här.
- Det är svårt att få visum. Vi pratar i telefon i stället, säger han på engelska.

Ameli Frenne är curator curatorum på Kuratorskonventet, ett samarbetsorgan för studentnationerna. Hon berättar att man inte kan äta middag på nationerna tillsammans med sina föräldrar. Utan kårleg kommer man inte in där på kvällarna. Däremot tar många med sina föräldrar dit på lunch eller fika för att visa upp nationen.
Om studenten är nyinflyttad åker många till Ikea, tror Ameli Frenne.
- Sedan går man mest på stan och vimlar omkring och ser på omgivningarna. Föräldrarna vill se var deras barn pluggar och bara umgås.
Ameli Frenne säger att många låter föräldrarna sova i sin egen säng och så sover man själv på en madrass på golvet, för att få mer tid att träffas.
- Föräldrarna uppskattar att se korridorlivet och få en uppfattning om vilka ens barn bor med, säger hon.
På S:t Johannesgatan, nära flera av studentkvarteren, ligger Hotell Muttern. Där jobbar Lina Carlsson som berättar att ganska många föräldrar till studenter tar in där, året runt. Sommartid stannar många lite längre.
- På loven ökar också antalet föräldrar till utländska studenter, säger hon.

Restaurang Il Forno på S:t Olofsgatan ligger på vägen ner på stan för många studenter. Åtminstone någon gång i veckan brukar Linda Youssef servera föräldrar som talar om att de besöker sin son eller dotter som studerar här. De är väldigt stolta och tycker att Uppsala är en fin stad att komma till.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om