Föräldratips för jämställd vardag

Jämställdhet. Jobba varannan dag. Flaskmatning och schemalagt hushållsarbete. Så gjorde några av småbarnsföräldrarna för att få jämställdhet i vardagen.

Sara Dahlin och Johanna Lauri har skrivit boken Det löser sig jämt - om föräldraledighet och jämställdhet i vardagen.

Sara Dahlin och Johanna Lauri har skrivit boken Det löser sig jämt - om föräldraledighet och jämställdhet i vardagen.

Foto: Cecilia Lauri

Uppsala2013-02-07 10:53

Om ojämställdheten inom föräldraskap, arbetsliv och ekonomi finns det mycket skrivet. Då var det sämre med lösningar, tyckte Johanna Lauri som arbetar med jämställdhetsfrågor i Heby kommun. Tillsammans med vännen Sara Dahlin har hon skrivit boken Det löser sig jämt – om föräldraledighet och jämställdhet i vardagen. Här har de intervjuat tio föräldrar, fem kvinnor och fem män, om deras upplevelser och förslag på hur man kan hitta egna lösningar till en jämställd vardag. Författarna har också gjort enkätundersökningar med drygt hundra svarande.
– Det händer så lite när det gäller mäns uttag av föräldraförsäkring så vi ville skriva om det, uppmuntra folk att börja tänka till. I vår bekantskapskrets fick vi också höra mycket om olika praktiska lösningar. Och det var det i ville göra. Ge konkreta tips och visa att det finns sätt att leva i en jämställd vardag, säger Johanna Lauri.

Männen som blivit intervjuade i boken har valts ut som goda exempel. De har antingen tagit ut halva föräldraledigheten, eller mer. De har olika ekonomiska förutsättningar, olika många barn, vissa lever i parrelation medan andra är ensamstående. Gemensamt är att de alla är nöjda med sitt val att försöka leva så jämställt som möjligt.
– De som vi pratat med har inte prioriterat ekonomin utan andra saker. Det har varit viktigare att få tid med barnen än att få in mycket pengar.

Flera av dem som intervjuats upplever att de fått kritik för sina val. Framför allt är det mammorna som ifrågasätts om de tar ut kortare föräldraledighet än vad som är vanligt. Om en pappa tar ut lika mycket tid får han snarare höra att han är hemma länge. Liknande tendenser finns när det gäller exempelvis hämtningar och lämningar på dagis. Mamman upplever det som stressande, att hon ses som en dålig mamma, om hon hämtar lite för sent. Medan pappan får beröm för att han ens engagerar sig.
– Alla påverkas av omgivningen. Det är svårt att frikoppla sig helt från normer. Men ju mer man funderar och pratat om saken, desto lättare blir det att se strukturen.

Något som har varit tydligt, både i intervjuerna och i enkäten, är att de som delar på föräldraledigheten också blir mer jämställda senare. Papporna väljer i högre grad att gå ner i arbetstid även under förskoleåldern för att få umgås mer med sina barn. Det är också en jämnare fördelning av hushållsarbetet, även om kvinnorna ofta känner att de har ett osynligt yttre ansvar för att allt ska fungera. Tips från föräldrarna är att prata om arbetsfördelningen innan barnet kommer, att göra listor och scheman så att man har det man bestämt på papper. Ett annat tips är att könsbestämma uppgifterna för vad som är typiskt för män och kvinnor att göra. Och sedan göra tvärtom. Både för att få hushållsarbetet jämställt men också för att vara bra förebilder för barnen.
– Det kan låta tråkigt att bestämma allt. Men gör man det inte slutar det med att mammor tar det största ansvaret. Att bestämma och planera i förväg är nyckeln till ett jämställt föräldraskap, säger Johanna Lauri.

Föräldraledighetstips

+ Diskutera mycket med varandra innan barnet kommer, låt det inte bli som det blir.
+ Prata om förväntningar ni har på varandra i föräldraskapet och om ansvarsfördelningen i hemmet.
+ Skapa ett socialt sammanhang, ett nätverk med andra inför ledigheten.
+ Räkna ekonomiskt, det kan löna sig med otraditionella lösningar som halva dagar eller varannan dag.
+ Var hemma tillsammans i början så att båda lär känna barnet.

Källa: Från Det löser dig jämt – om föräldraledighet och jämställdhet i vardagen av Johanna Lauri och Sara Dahlin.

Delas ut gratis

Det löser sig jämt är skriven av Johanna Lauri och Sara Dahlin efter intervjuer med fem kvinnor och fem män, samt en enkätundersökning. Intervjupersonerna har fått svara på frågor kring föräldraledighet, arbetsliv, hushåll, ekonomi och fritid, och fått dela med sig av sina bästa strategier för en jämställd vardag. Tanken är att inspirera familjer till mer jämställda val.

Boken delas bland annat ut av Norrbottens läns landsting till alla nyblivna föräldrar och till alla anställda inom Heby kommun, Umeå kommun, Sollentuna kommun och Jönköpings kommun.

Knivsta bäst i landet

En tredjedel av alla svenska pappor under 35 år tar ut mindre än en månads ledighet. Pappors uttag ökar sakta men med dagens ökningstakt kommer det att dröja 50 år innan uttaget är jämställt.

TCO räknar varje år ut ett så kallat pappaindex, en sammanvägning av pappors andel av samtliga uttagna föräldradagar. Om mammor och pappor delar lika blir indexvärdet 100.

I pappaindex 2011 var Uppsala län näst bäst i hela landet med index 47,2. Bästa kommun i landet var Knivsta på 59,8. Uppsala finns inte med bland de 20 bästa kommunerna.

Källa: TCO (Tjänstemännens centralorganisation)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om