Föräldrarnas protest: "Busshållplatsen är livsfarlig"

Över hundra barn samlas varje morgon vid busshållplatsen i Fullerö Hage för att ta bussen till skolan. Men vägen intill utgör en fara. "Det är bara en tidsfråga innan en olycka inträffar," säger en orolig pappa.

Varje morgon trängs hundratalet barn vid busshållplatsen, men räcke eller någon annan avskiljning mot vägen finns inte.

Varje morgon trängs hundratalet barn vid busshållplatsen, men räcke eller någon annan avskiljning mot vägen finns inte.

Foto: Jeanina Santiago

Uppsala2024-10-03 05:00

Nyheten i korthet

  • Föräldrar i Fullerö Hage uttrycker oro över säkerheten vid en lokal busshållplats där över hundra barn samlas varje morgon för att ta skolbussen.
  • De efterfrågar skyddande räcken vid busshållplatsen.
  • Ansvaret för säkerheten vid busshållplatsen är omdiskuterat, med Uppsala kommun och Region Uppsala som hänvisar till varandra.

I det nya villaområdet Fullerö Hage är frustrationen bland föräldrarna stor. Vägen vid busshållplatsen på Meteorvägen är hårt trafikerad, och utan några skyddande räcken står barnen nära vägen när bussarna anländer. Många föräldrar är oroliga för sina barns säkerhet.

– Utan några skyddande räcken står barnen på vägen när bussarna kommer, säger en av föräldrarna, Mattias Anderstedt.

Tidigt på morgonen, strax före klockan 07.30, börjar barn och föräldrar samlas vid busshållplatsen. Vissa kommer gående, andra cyklande, på väg mot platsen där de tre skolbussarna ska anlända. 

– Vi vågar inte lämna våra barn på busshållplatsen själva. Vi måste alltid följa med dem för att se till att inget händer. Det är livsfarligt här, säger pappan Mattias Anderstedt. 

undefined
De vill ha ett räcke så barnen hamnar inte på vägen de springer till bussen.

Hans son Melker Anderstedt har fått uppleva en fara för några månader sedan.

– Min kompis gled ut på vägen när bussen kom. Jag hann dra honom tillbaka. Det var läskigt, säger Melker Anderstedt.

undefined
"Min kompis gled ut på vägen när bussen kom, men han hann snabbt tillbaka. Det var läskigt att se," säger Melker Anderstedt. På bilden finns även vännerna Erik Hasting och Ludvig Berthén.

Mattias Anderstedt berättar att de har jagat kommunen i tre år utan att få svar.

– Vi vill bara ha ett enkelt räcke som skydd, säger han. 

Mamman Jasmine Salisbury beskriver situationen som stressig, särskilt för de yngre barnen.

– Barnen är rädda att inte få plats och springer till bussen, vilket ger en dålig start på dagen, säger Jasmine Salisbury. 

undefined
"Barnen springer till bussen. De är rädda för att inte få plats på bussen, vilket ger en dålig start på dagen," säger Jasmine Salisbury.

UNT har kontaktat Uppsala kommun som hänvisar till Region Uppsala. Men Stefan Adolfsson, avdelningschef för samhällsutveckling på Region Uppsala, säger att ansvaret för hållplatsen och dess säkerhet ligger hos kommunen.

– Hållplatsen ligger längs en kommunal väg och är avsedd för skolbussar, förklarar han.

Han påpekar även att Region Uppsala inte har fått några signaler från kommunen om att hållplatsen utgör en särskild säkerhetsrisk.

undefined
Varje morgon trängs hundratalet barn vid busshållplatsen, men räcke eller någon annan avskiljning mot vägen finns inte.

När UNT återigen kontaktar kommunen, bekräftar Sampo Hinnemo, trafikplanerare på stadsbyggnadsförvaltningen, att de nu tar tag i frågan.

– Vi fick in detta till oss förra veckan. Vi förstår föräldrarnas oro och arbetar nu på att hitta en tillfällig lösning, säger Sampo Hinnemo.

undefined
Föräldrar har oroat sig i tre år nu. De vill ha ett räcke.

Kollektivtrafiken och infrastrukturen i Fullerö ska förbättras när vägnätet kopplas ihop med Storvreta. Frågan om ett skyddsräcke är ännu under utredning.

– Ambitionen är att skapa en bättre väntyta, men vi måste samordna detta med utbildningsförvaltningen och Region Uppsala/UL för att se hur det bäst kan genomföras, säger Sampo Hinnemo.

undefined
Mattias Anderstedt följer med barnen för att se till att inget händer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!