Föräldrar oroliga över utmaningsturer

Beskedet att företaget Helianthus AB:s utmaning av de kommunala förskolorna i centrala Uppsala med 500 barn har hanterats "rekordsnabbt" har väckt stor oro hos föräldrar. De får stöd av oppositionen som kallar processen för "horribel".

Mikael Alm som hämtar sonen Gustav från Höganäs förskola sitter i föräldrarnas inflytanderåd. Han känner oro inför utmaningen av åtta kommunala förskolor.

Mikael Alm som hämtar sonen Gustav från Höganäs förskola sitter i föräldrarnas inflytanderåd. Han känner oro inför utmaningen av åtta kommunala förskolor.

Foto: Patrik Lundin

Uppsala2009-09-22 08:07
Cecilia Forss (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, sade häromveckan till UNT att det privata bolaget Helianthus AB utmaning av åtta kommunala förskolor i centrala staden har behandlats "rekordsnabbt".

Nu på torsdag ska barn- och ungdomsnämnden ta ställning i ärendet, och förslaget till beslut är att anta utmaningen av den kommunala verksamheten som totalt berör cirka 500 barn.
Nu reagerar inflytanderåden vid tre av de aktuella förskolorna starkt mot hanteringen av ärendet.
- 500 barn riskerar att bli verktyg i ett ideologiskt spel. Det här sker alldeles för fort och helt utan underlag, säger German Bender i inflytanderådet för Botulfs, Höganäs och Ringarens förskolor.

Enligt honom vill inte föräldrarna ta ställning för eller emot utmanarrätten. Det är barnen man värnar om, och föräldrarnas inflytande i processen. Politikerna borde ha informerat alla berörda direkt, menar German Bender
- Nu står det långt bak i beslutsunderlaget att vi ska kopplas in senare, men då är upphandlingsprocessen redan i gång. Och den är i sig är mycket omfattande och kostsam för skattebetalarna. Dessutom menar vi att det först måste tas fram en konsekvensbeskrivning och en kartläggning av hur väl förskoleverksamheten fungerar i dag, förskola för förskola, samt även av utmanarens förutsättningar att ta över och utöka sin verksamhet så kraftigt, German Bender.

Han får fullt stöd av Bengt Sandblad (S), vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
- Det här är en horribel process. Säger majoriteten ja till det här dras en stor apparat i gång som inte går att stoppa, helt utan underlag som belyser vad som kan hända med de här förskolorna i olika avseenden. Vi kommer att rösta emot en utmaning säger han.

Enligt Cecilia Forss behöver dock föräldrarna inte vara oroliga. De ska få sina önskemål tillgodosedda.
- Vårt beslut på torsdag avgör bara om vi säger jag till att göra alla de utredningar som föräldrarna vill se. Det betyder inte att någon upphandling inleds. Ett sådant beslut tas kanske om några månader. Bengt Sandblad avskyr utmaningar och försöker därför tillskriva beslutet på torsdag en helt annan betydelse än det har, säger Cecilia Forss.

Antas utmaningen tillsätts en styrgrupp som ska leda det fortsatta arbetet, förklarar Cecilia Forss.
- Inför en eventuell upphandling måste vi titta på om det är lämpligt med alla de här åtta förskolorna, om alla ska upphandlas var för sig eller i grupp, när det skulle kunna ska, och så vidare. Och föräldrarna och barnen är ju våra kunder, deras synpunkter är jätteviktiga, säger Cecilia Forss.
Hon tror att en eventuell utmaning bara leder till en bättre förskola.
- Kvaliteten är det enda det handlar om. Och skulle någon annan än kommunen vinna en upphandling måste de ha bättre kvalitet, säger Cecilia Forss.
FAKTA
Utmanarrätten infördes av den borgerliga alliansen efter valet. Privata företag som tror sig kunna utföra en uppgift bättre än kommunen kan utmana den kommunala verksamheten och ta över den. Antas utmaningen genomförs en vanlig upphandling, där även andra aktörer får delta, som kommunen själv. Före sommaren hade 49 utmaningar av olika kommunala verksamheter inkommit, men bara sex har än så länge avgjorts.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!